Nederland doet te weinig om het laatste stukje telefoonlijn, van de straat tot de woning, open te stellen voor de concurrentie.
Dit vindt Europees commissaris Liikanen van Industrie en Telecom, zo blijkt uit berichten van het ANP en de De Telegraaf. Liikanen wil van Nederland binnen twee maanden duidelijkheid hebben over de verdere liberalisering van de telecommunicatiemarkt.
Als het Nederlandse antwoord over het liberaliseren van de zogehetenlocal loop onvoldoende is voor de Europese Commissie, dan dreigt een rechtszaak voor het Europees Hof in Luxemburg. Nederland is niet het enige land dat op zijnlocal loop-beleid is aangesproken. Ook Duitsland, Frankrijk, Ierland en Porutugal hebben vergelijkbare vragen gekregen.
Volgens Liikanen is het van groot belang voor een vrije telecommarkt dat ook het laatste stukje te telefoonlijn volledig open wordt gesteld voor de concurrentie.
Mag ik als consument hier zelf ook nog over beslissen???
Vrije markt O.K. maar wel kwaliteit.
Ik maak nog altijd gebruik van KPN-telecom omdat dit tot op heden het meest betrouwbaar is op elk gebied.
Ik heb zelf met liberalisering van een markt te maken, doch ik zeg u dat dit niet altijd met kwaliteit verbetering te maken heeft, eerder met verslechtering.
De cosument kan pas mee beslissen als er open markt aanwezig is.
Uw vertrouwen in KPN-telecom en haar kwaliteit is uw goed recht, maar andere aanbieders krijgen niet eens de kans om dit kwalitietsniveau te overtreven, dat volgens mijn mening goed mogelijk is.
Dus waarom zouden de telefoonkosten van Nijmegen naar Alkmaar groter zijn dan van Arnhem naar Brisbane (Australie)? Geeft dit niet een scheef beeld? Als consument van KPN-telecom vraag ik me na elke rekening weer af, welke kostprijsverschillen er zouden zijn.
Bedrijven die door mismanagement dermate veel geld over de balk smijten als KPN, horen failliet te gaan. Het risico hoort bij thuis bij de banken en aandeelhouders (o.a. de staat der Nederlanden) . Door KPN’s monopoliepositie in stand te houden wordt geprobeerd de gevolgen van het wanbeleid af te wentelen op de afnemer. Wij mogen dus nog jarenlang te veel betalen. Onzin, gewoon failliet laten gaan, anders zitten we nog jaren met te hoge rekeningen en vertragingen in de verbeteringen van de infrastructuur. In een land als Nederland waar de afstanden zo klein zijn en de bevolkingsconcentratie zo hoog zouden de tarieven veel lager moeten liggen als in landen zoal zweden, maar het tegendeel is het geval. Onze anti-kartel wetgeving moet nodig op de schop, want er onstaan steeds meer monopolies. Voor UPC geldt het zelfde.