Telecombedrijven zitten op zwart zaad en moeten elk dubbeltje omkeren. Aan te schaffen apparatuur moet direct uitzicht bieden op meer inkomsten. Daarnaast is een optimale ondersteuning van de toekomstige migratie naar volledige ip-netwerken een belangrijke eis. ‘Edge routers’ lijken deze beloftes het best in te lossen.
Pim Bilderbeek, vice-president netwerk en e-zakendoen onderzoek bij IDC, ziet de KPN’s van deze wereld weer geld uittrekken voor netwerkapparatuur. Uit toetsen waar het onderzoeksbureau nog aan werkt blijkt dat Nederlandse telecomaanbieders dit jaar 150 miljoen dollar uittrekken om nieuwe routers te kopen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Voor het hart van het netwerk daarentegen wordt naar verwachting opnieuw minder geld uitgetrokken. Vorig jaar kelderde de Europese markt van atm-switches, een belangrijk segment binnen het core router-segment, met tientallen procenten. "Dat is een teken aan de wand", zegt Bilderbeek.
De rand van het netwerk krijgt juist alle aandacht. Voornaamste reden is dat telecombedrijven met edge routers nieuwe inkomsten kunnen aanboren. Dit soort routers ondersteunt met protocollen als ip (internet protocol) en mpls (multi protocol layer switching) en met beheerfunctionaliteit het aanbieden van diensten. Beveiliging via vpn-functionaliteit (virtual private network) ziet Bilderbeek als de populairste dienst van dit moment. Hij schat dat op dit moment 20 procent van de Europese bedrijven dit product afnemen bij telecombedrijven.
Intelligentie
Pieter van der Werf, verkoper bij de telecomtak van 3Com opererend onder de naam Commworks, ziet nieuwe dienstverlening ook als motor van de huidige investeringen. De markt voor breedbandige dataverbindingen is ingestort. Op ip gebaseerde ‘edge routers’ geven telecombedrijven de mogelijkheid om intelligente diensten als unified messaging voor apparaten als pc’s en mobiele en vaste telefoons aan te bieden. Daarnaast groeit het belang van de overstap op volledige ip-netwerken, ook uit kostenoverwegingen. Eén netwerkomgeving is nu eenmaal goedkoper te exploiteren.
Grote routerspecialisten als Cisco en Juniper hebben inmiddels nieuwe edge routers uitgebracht. Ook nieuwkomer Unisphere Networks ziet hier kansen. De in 1999 met Siemens-geld gestarte routerproducent richtte zich in eerste instantie op toegangsrouters voor onder andere dsl. Het bedrijf hoopt met de nieuwe Mrx multiservice edge router zijn speelveld uit te breiden op de rand van het netwerk. Volgens Bilderbeek is het Unisphere-product even snel als de routers van Cisco en Juniper, maar biedt hij meer functionaliteit voor ondersteuning van netwerkdiensten en klantenadministratie.
Daarnaast fungeert het apparaat als een atm-switch én een ip-router. De poorten zijn softwarematig om te zetten van atm naar ip. Dit moet telecomaanbieders die nu voornamelijk nog met atm werken, maar voor de toekomst afhankelijk zijn van ip aanlokkelijk in de oren klinken. Ip is cruciaal voor derde generatie mobiele netwerken, die de telco’s op korte termijn zullen moeten aanleggen om geld te kunnen verdienen aan hun voor veel geld gekochte umts-licenties.