Vele gemeenten, de provincies en de politie moeten zich meer inspannen om zich tot e-overheid te ontwikkelen. Nederland is met elektronische dienstverlening in Europa slechts middenmoter, terwijl de ambities vier jaar geleden gericht waren op een koploperspositie. Over vier jaar moet niet 75 procent van de dienstverlening digitaal, zoals de regering nu wil, maar 100.
Aldus een brede opvatting in de Tweede Kamer, die vorige week met minister Van Boxtel sprak over het actieprogramma elektronische overheid. Dat de overheid haar streven de dienstverlening voor een kwart digitaal aan te bieden niet zoals beoogd eind 2002 realiseert, maar dit al vorig najaar deed, is te danken aan het rijk, dat al op de helft zit. Gemeenten scoren 17 procent, de politie 8 en provincies 0. "Is men daar zo achterlijk dat men nog niet met computers werkt", vroeg Olga Scheltema (D66).
Ook Oussama Cherribi (VVD), Marja Wagenaar (PvdA) en Joop Wijn (CDA) uitten hun ongenoegen. Van Boxtel wil kneusjes in een ‘veegactie’ gratis advies-uren geven. Cherribi stuur liever een brigade ‘whizzkids’ annex ‘aanjagers’ langs gemeenten. Wijn meent dat Van Boxtel opleidingen moet organiseren.
‘Paspoortbiometrie Europees afstemmen’ Op initiatief van minister Van Boxtel vindt in juni in Nederland een bijeenkomst plaats van enkele EU-lidstaten over biometrie in reisdocumenten. Na ’11 september’ heeft hij zijn collega’s opgeroepen gezamenlijk op te trekken om biometrisch beveiligde grenspassage optimaal draagvlak en effectiviteit te verschaffen. Onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Finland reageerden daarop positief. Complicerende factor is dat het vorig jaar overeengekomen Verdrag van Nice (verdere uitbouw van de Europese Unie) reisdocumenten uitsluit als object van harmonisatiebeleid. Er kan dus niet één paspoort voor Europa komen, zei Van Boxtel vorige week in de Tweede Kamer. Door zich te richten op de toe te passen techniek meent hij niettemin tot afstemming te kunnen komen. |
Einde bereikt
De minister vindt echter dat zijn stimuleringsmogelijkheden ergens ophouden. Gemeenten en provincies hebben ook een eigen verantwoordelijkheid hun bedrijfsvoering actueel te houden. Gemeenteraden en provinciale staten moeten besturen daarop afrekenen. Ook burgers kunnen een rol spelen. Niettemin zoekt Van Boxtel met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) naar mogelijkheden gemeenten op een zeker kwaliteitsniveau te krijgen. Blijkbaar doelend op het HEC-onderzoek ( Het Expertise Centrum), waarover Computable de afgelopen weken publiceerde, sprak hij van ‘een nieuwe organisatie, die zich bezighoudt met informatiearchitecturen en standaarden’, maar waarschuwde hij meteen voor een ‘keurslijf’ dat de creativiteit zou frustreren. Een suggestie van de Consumentenbond om kwaliteitseisen op te leggen en periodieke rapportages te verlangen, vond Van Boxtel te ver gaan. Eerder ziet hij iets in benchmarking en best practices.
Burgers kunnen iets doen, maar Van Boxtel moet de aanzet geven. Klachten komen nu gefragmenteerd via gastenboeken op allerlei sites binnen. Dat moet meer gestructureerder, wil de overheid er adequaat kunnen reageren. De minister had clubs als de Consumentenbond en de Stichting Rekenschap gevraagd een organisatie voor consumenten van overheidsdienstverlening op te zetten. Volgens Van Boxtel heeft zijn vraag door ‘competentiekwesties’ tot niets geleid. Hij is er niet gelukkig mee als het ware zijn eigen oppositie te moeten organiseren, maar lanceert volgende maand niettemin burger@overheid.nl.
Risico uitsluiten
Evenmin gelukkig is hij ermee dat de digitale handtekening er in mei nog niet zal zijn. "Dat was mijn primaire doelstelling." Overheids-pki is een gecompliceerde aangelegenheid, die uiterste zorgvuldigheid vereist. Van Boxtel wil het risico uitsluiten dat de aanbesteding van het basiscertificaat hetzelfde lot treft als die van voorzieningen voor ‘kiezen op afstand’. Daarbij bleek de markt niet in staat aan de hoge eisen te voldoen. De Kamer spreekt hierover binnenkort apart met Van Boxtel. Volgens de minister moet men zich niet blindstaren op Italië of Noorwegen, die verder zijn met pki. "Wij willen het echt veilig." Hij heeft nu ‘zeer goede hoop’ dat het eind 2002, begin 2003 zal worden. Wat internetveiligheid betreft kondigde Van Boxtel nog aan dat het door hem ingestelde Computer Emergency Response Team (Cert), dat virusaanvallen moet voorkomen en de gevolgen van gelukte aanvallen moet beperken, mogelijk ook voor het bedrijfsleven gaat werken. Hij praat daarover met bewindslieden van Verkeer en Waterstaat.