"Er zullen nog twee tot drie internationale telco’s overblijven. De ex-monopolistische operatoren hebben zich immers volledig op eigen grond teruggetrokken, waar ze nog steeds 90 procent marktaandeel hebben.
De consolidatie in Europa is voorlopig uitgesteld door de hoge umts-schulden, maar het komt er zeker", vertelde ceo Jack McMaster van KPNQwest op de CeBIT beurs in Hannover.
McMaster gelooft dat er de komende jaren ook nog maar een drietal Amerikaanse operatoren zullen overleven, "waaronder wellicht SBC en Verizon. ATT en Sprint zullen samensmelten in de derde". KPNQwest zou zelf ook pas dit jaar uit het rood klimmen met een verwachte omzet van 1,4 miljard euro en een brutowinst van 175 tot 200 miljoen euro. De pan-Europese operator heeft dank zij de Ebone overname vorig jaar een fibernetwerk van 25 duizend kilometer. Naast de verkoop van fibercapaciteit, focust KPNQwest vooral op de multinationals en corporate ondernemingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland (wat voor 20 tot 25 procent van de omzet staat). Het probeert een deel in te pikken van de twintig miljard dollar Europese datamarkt die jaarlijks nog met 15 procent groeit. Zo kon het onlangs het grootste deel van het Geant 2,5 Gbit-netwerk inpikken bij Dante. Voor HP biedt het sinds eind januari pan-Europees ATM en IP-diensten aan.
Volgens McMaster telt KPNQwest 48 duizend klanten en heeft het alleen al voor IP VPN de jongste 18 maanden 250 contracten binnen gehaald, "waarvan sommigen 300 duizend euro op jaarbasis waard zijn". Volgens de Yankee Group is de Europese IP VPN markt dit jaar 1,4 miljard euro waard, een groei met honderd procent. "IP VPN explodeert vandaag in Europa. Het startte vorig jaar in de it-sector en spreidt zich nu uit over alle industriën." Omdat de dominante operatoren zich teruggetrokken hebben op eigen territorium moeten ze toch terecht bij de internationale telco’s om de nodige connectiviteit te kunnen bieden. Belgacom heeft daarvoor onlangs naast Equant ook ATT gekozen. Maar de prijsdruk neemt verder toe. Zo heeft WorldCom onlangs zijn grote klanten een tariefdaling met 50 procent aangeboden. "Ze zijn bang omdat wij met een lagere prijs een betere dienstenkwaliteit bieden. Het is een opportuniteit want wij hebben al die klanten een brief geschreven met ons aanbod." Hoe hij aan die adressen kwam, wilde hij niet kwijt.
Blijft dat alvast een van de partners, KPN, enorme schulden heeft. Aandeelhouders KPN en Qwest zijn echter tot april 2004 zeker verbonden. Tot dan kunnen ze hun aandelen enkel aan de partner doorverkopen. McMaster wil volgend jaar nog 300 miljoen euro investeren in netwerk en diensten, maar daarvan zou 80 procent ‘succesgebaseerd kapitaal’ zijn. "De risicovolle kapitaalsinvesteringen van de laatste drie jaar zijn achter de rug."
KPNQwest zal de huidige shake-oput onder carriers niet overleven. Wat ze ook roepen over IP-VPN diensten. Na 2004 als KPN en Qwest (als die dan nog wel bestaan) hun aandelen kunnen cashen zal het grootste deel van de omzet van KPNQwest wegevallen. 80% van de omzet die KPN Qwest nu draait komt voort uit contracten met KPN en Qwest. Wat McMaster zegt is dus volkomen onintressant omdat zijn onderneming zelf irrelevant is.
Helemaal mee eens, KPNQwest lijkt teveel op global crossing!