Het regionaal arbeidsbureau in Amersfoort wees begin maart een collectieve ontslagaanvraag voor honderd medewerkers van Aino af. De detacheerder maakte begin december bekend middels een reorganisatie zo’n honderd van de toen ongeveer duizend medewerkers te moeten ontslaan.
Personeelsmanager Bert de Laat wil op dit moment weinig kwijt over de uitspraak van het arbeidsbureau. Volgens hem is maar een klein deel van de ontslagaanvragen door het arbeidsbureau afgewezen. "Met die medewerkers onderhandelen we nu verder. Dat willen met hen persoonlijk doen, en niet via de media." De Laat verwacht dat Aino het half april ook met deze groep eens is over voorwaarden voor het ontslag.
Bij de bv Aino werkten begin december zo’n zevenhonderd mensen. De bv telt in totaal zo’n duizend medewerkers. "Hoeveel medewerkers de bv nu nog telt, is een beetje onduidelijk", antwoordt een woordvoerder. "Er vinden intern nogal wat verschuivingen plaats. Het is daarom niet zo dat de bv nu bijvoorbeeld zeshonderd medewerkers telt."
Breekbaar
Het arbeidsbureau wees volgens De Laat de aanvragen af om verschillende redenen. "Het is niet leuk om afscheid te moeten nemen van medewerkers. Je komt in een breekbare, emotionele en compromitterende situatie terecht. We moeten iets met elkaar, en Aino wil zich fatsoenlijk gedragen. Wij doen pas mededelingen als de onderhandelingen goed zijn afgerond."
Ook de voorzitter van de ondernemingsraad wil niet reageren. Volgens hem praat de or in harmonie met de directie. "We houden continu de vinger aan de pols. Maar onze mening houden we binnen het bedrijf."
Om kosten te reduceren wil Aino, naast het ontslag van een zevende van het personeel, het aantal kantoren terugbrengen. Vorig jaar werden al twee centraal gelegen vestigingen samengevoegd in een nieuw kantoor in Houten. Welke andere vestigingen het bedrijf wil offeren is nog niet bekend. Aino heeft kantoren in Rozenburg, Heerenveen, Groningen, Apeldoorn, Bennekom en Eindhoven.
De directie is er van overtuigd dat door deze en andere kostenbesparende maatregelen en met de reorganisatie het bedrijf over 2002 weer winst maakt. Aino maakte op 4 maart een verlies van 5,6 miljoen euro over 2001 bekend. Een jaar eerder boekte de ict-dienstverlener 4,4 miljoen euro winst.
Aandeelhouders en beleggers reageerden positief op de jaarcijfers. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de waarde van het aandeel van 10 procent na het bekend worden van de resultaten, zo stelde financieel persbureau Bloomberg aan het eind van die dag. De koers steeg die dag met 16 cent tot 1,76 euro. De zes maanden daarvoor was de koers juist met 38 procent gedaald.
Fusie
Aino ontstaat in 2000 uit de fusie van detacheerder Astra Informatica en it-adviesbureau Armedis. Het bedrijf maakt een ongelukkige start. In de eerste drie maanden na de fusie moet het twee winstwaarschuwingen afgeven. Een hoog personeelsverloop en ruzies binnen de fusie-top helpen evenmin. Het bedrijf krijgt in 2001 een schriftelijke waarschuwing van de Amsterdamse beurs, omdat het een winstwaarschuwing ruim tien dagen te laat bekend maakte. Halverwege 2001 wordt dan ook nog bestuursvoorzitter Rob van de Berg (voormalig Armedis-topman) ontslagen.