Microsoft is klaar om de grote ondernemingen te gaan veroveren. Dat was één van de boodschappen die Microsoft-ceo Steve Ballmer vandaag in Brussel bracht.
"We hebben al een serverbusiness die vier miljard dollar waard is, en veel grote bedrijven kiezen bewust voor Microsoft als platform voor hun onderneming." Naar eigen zeggen is Microsoft de grootste leverancier van platformsoftware in de hele industrie. "En iedere dag worden we daar beter in." Tijdens zijn keynote op de .Net conferentie in Brussel, wees Ballmer er nadrukkelijk op dat een combinatie van Windows en SQL Server recent de beste SAP-benchmark ooit opleverde.
Ballmer haalde ook ceo Ronald Everaert van Mercator Bank en Verzekeringen op het podium om te getuigen dat Visual Studio .Net een beter ontwikkelplatform voor een bedrijf is dan J2EE. Een lagere kostprijs in software- en hardwareinfrastructuur, en de lagere instapdrempel voor ontwikkelaars verleidden Mercator ertoe Visual Studio .Net te kiezen in plaats van WebLogic van BEA. Ballmer toonde ook cijfers die moeten bewijzen dat Visual Studio .Net economischer is dan J2EE in aantal lijnen code, terwijl toepassingen ontwikkeld in Visual Studio .Net ook meer gebruikers aankunnen.
Om het bedrijfsleven te overtuigen, legt Microsoft tegenwoordig fel de nadruk op alles wat met beveiliging te maken heeft. Het ‘Trustworthy Computing’ initiatief dat Bill Gates begin dit jaar aankondigde was een eerste stap in die richting. Toch maakt Ballmer zich over beveiliging geen illusies: een systeem dat 100 procent beveiligd is, kan nooit goed werken. Microsoft wil er wel naar streven om zo snel mogelijk oplossingen te bieden bij beveiligingsproblemen. "Onze software kent niet meer problemen dan die van anderen. Ook alle Unix-versies kregen aanvallen te verduren. Maar wij hebben zoveel meer gebruikers dat het meer opvalt."
In een gesprek dat Vnunet achteraf met Ballmer had, verzette hij zich tegen de kritiek dat Microsoft zijn producten bewust duurder zou maken. "Gartner heeft een verkeerde berekening gemaakt", luidt het kort en krachtig. "In alle markten waar we aanwezig zijn, zijn wij de goedkoopste. Alleen tegen gratis kunnen we niet op", zegt hij met een knipoog naar Linux. Dat besturingssysteem ziet hij wel degelijk nog steeds als een concurrent voor Windows, en ook Java zal zijn schare aanhangers kennen.