Europese bedrijven kunnen fors besparen als ze maar inspelen op e-businessoplossingen
Uit een door Cisco betaalde studie van Net Impact onder 634 ondernemingen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland blijkt dat ze samen al negen miljard euro bespaard hebben dankzij internet-business, maar dat ze de komende acht jaar nog eens 73 miljard dollar kunnen besparen. En hun omzet zou tegelijk met 87 miljard kunnen toenemen. Dat is echter nog niets vergeleken met de Verenigde Staten. Daar is volgens de studie al 155,2 miljard dollar bespaard dank zij e-business en zou er tegen 2010 nog eens voor vijfduizend miljard dollar uit de kosten geknipt kunnen worden.
De Amerikanen spelen volgens de studie sneller op de bal. 61 Procent van de bedrijven heeft e-businessoplossingen, tegenover amper 46 procent in Europa. Toch zou Europa tot 30 procent meer productiviteit kunnen behalen tegen 2010. De studie werd op CeBIT voorgesteld door Emea-group vice president Chris Dedicoat. Die ziet IP overal opduiken, van het bedrijf tot de thuisomgeving. Hij is erg enthousiast over een Italiaans breedbandproject in Milaan dat voor 53 dollar per maand een rechtstreekse ethernet-verbinding tot de eindgebruiker biedt met TV- en internetdiensten. "En IP telefonie wordt de dominante technologie voor spraakdiensten bij ondernemingen. Het is alleen nog de vraag wanneer dat precies zal gebeuren." Opvallend is dat Dedicoat op korte termijn geen nood ziet om over te schakelen naar de ipv6-internettechnologie. "De vraag kwam vooral van China waar het succes van internet een enorme toename van het aantal internetadressen teweeg zou brengen. Maar we hebben nog voor lang voldoende ruimte." Cisco is betrokken in de meeste proefprojecten rond Ipv6.
Europa, dat voor 31 procent van de Cisco-omzet staat en zesduizend werknemers telt, zou het beter dan de rest hebben gedaan in het tweede kwartaal (afgesloten op 26 januari). De totale omzet nam wel met 29 procent af ten opzichte van het tweede kwartaal van 2001, maar klom toch met 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.
"Ik ben optimistischer dan zeven jaar geleden, toen ik bij Cisco aan de slag ging. Onze positie was nog nooit zo sterk", aldus Chris Dedicoat. Cisco wil 10 procent boven het markgemiddelde blijven groeien.