Wereldmarktleider Nokia introduceert op 26 september om 12 uur zijn eerste 3g (umts) toestellen.
"Het zal niet om een techno-lancering gaan, maar om een commercieel massaproduct", vertelde Anssi Vanjoki tijdens de CeBIT-persconferentie. Daar introduceerde Nokia ook een reeks nieuwe toestellen, "het begin van een recordaantal nieuwe apparaten dit jaar".
Voor het eerst pakt de Finse telco uit met een concrete datum voor zijn 3g-mobieltjes. Als wereldspeler met een marktaandeel van 35 procent, bepaalt het grotendeels de timing van nieuwe diensten. Nokia president Mobile Phones, Matti Alahuhta, gelooft dat er dit jaar een doorbraak komt. "Alle nieuwe technologien zijn klaar. Gprs, hscsd, wap 2.0, mms en straks umts." Hij voegde er later aan toe dat ook Edge voor eind dit jaar voorzien is.
Nokia heeft zijn anderhalf jaar oude samenwerking met Real Networks uitgebreid tot een alliantie. Alle op Symbian gebaseerde toestellen zullen ermee uitgerust worden, waaronder de uitgebreide Communicator, de 9210i. Nokia heeft al jaren geleden gekozen voor het Symbian operating platform, de grote concurrent van Microsoft. Opvallend is dat Anssi Vanjoki voor het eerst ook de deur openzet voor andere technologieën.
Nokia kondigde na Sony Ericsson ook zijn eerste mms-toestel aan: "Beelden worden de belangrijkste catalysator voor Multimedia Messaging Services (mms)." Alahuhta geeft aan dat tegen eind van dit jaar ongeveer de helft van de Nokia-mobieltjes met mms uitgerust zullen zijn.
Als topmodel brengt Nokia begin april de 6310i uit, een triband gsm met de drie wereldfrequenties 900, 1800 en 1900, samen met gprs, hscsd en de mogelijkheid tot de integratie van persoonlijke Java-toepassingen.
Voorlopig staat Nokia onder druk van de verminderde vraag naar mobiele toepassingen. Het gaf aan dat in het eerste kwartaal verwacht 3 tot 7 procent minder toestellen te verkopen dan tijdens hetzelfde kwartaal in 2001. Ondanks nieuwe 3g-contracten voor E-Plus (KPN) en T-Mobile International zou de verkoop van Nokia Networks ook met een vierde dalen. Maar het leeuwendaandeel (70 procent) van de Nokia omzet komt van toestellen.