Het actieplan ‘Terrorismebestrijding en Veiligheid’, opgesteld door de ministeries Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken en voorgelegd aan de Tweede Kamer, laat er geen twijfel over bestaan: opsporingsinstanties moeten via kopiesleutels toegang krijgen tot gecodeerde informatie en wel zo snel mogelijk. De onverwachte terroristische aanslagen in de Verenigde Staten september vorig jaar hebben laten zien dat criminelen en terroristen zich achter encryptie kunnen verschuilen.
Het is hoog tijd om met kopiesleutels hun codering te kraken, zo lijkt in de achterkamertjes van een Nederlands ministerie te zijn besloten. Nederland nam met dit voornemen een uitzonderingspositie in. Zelfs de tegen het terrorisme ten strijde getrokken Amerikaanse overheid liet encryptiesystemen met rust.
Van achterkamertjes is bij de projectgroep Rechtmatige Toegang geen sprake, als we Arie van Bellen, directeur van Ecp.nl, het platform voor elektronisch zakendoen, moeten geloven. Van Bellen heeft met werknemers van Pink Roccade, Diginotar en andere bedrijven met de BVD en ambtenaren van ministeries om de tafel gezeten om key escrow te bespreken.
Diginotar en Pink Roccade willen bedrijven het digitaal ondertekenen van elektronische documenten als dienst aanbieden en zagen zich geconfronteerd met de verplichting om een kopie van de uitgegeven digitale handtekeningen te bewaren. Het blijkt in strijd te zijn met de wet. Bovendien zou het het gebruik van vertrouwelijkheiddiensten in de weg staan, luidt hun conclusie. Ik ben benieuwd wat er in de achterkamertjes van het ministerie straks wordt besloten.