Na een periode van drie jaar is besloten bij Twinning Eindhoven de stekker eruit te trekken. Gisteren sloot de organisatie de deuren.
Ruim een maand geleden melddeComputable al dat de toekomst van Twinning Eindhoven aan een zijden draadje hing. Het bedrijf bleek tekort te schieten in de rol van financier, adviseur en huisvester van startende ict-bedrijven. Als aanjager van nieuwe initiatieven op het gebied van de informatie- en communicatietechnologie heeft Twinning wél goed gefunctioneerd, maar het traject daarna bleek te zwaar. De organisatie trachtte beginnende ict-bedrijven in drie jaar aan een beursnotering te helpen. Tot zo’n twee jaar geleden leek dat zeker niet te hoog gegrepen, maar de tijden zijn veranderd.
Lucas Wildervanck, Twinning Director, spreekt echter tegen dat de reden voor het sluiten van Twinning Eindhoven gezocht moet worden bij de organisatie zelf. "De suggestie werd gewekt dat Twinnings inspanningen in de Eindhovense regio onvoldoende hebben gewerkt. Dat klopt niet, want Twinning heeft veruit de meeste inspanningen geleverd om het concept ook regionaal van de grond te krijgen", aldus Wildervanck. De reden voor het vertrek uit Eindhoven moet volgens hem worden gezocht in een achterblijvende kwalitatieve en kwantitatieve ‘dealflow’. "Er moet voldoende zicht zijn op een jaarlijks te nemen aantal participaties, anders wegen de kosten van een lokale representatie niet op tegen de mogelijke opbrengsten."
Twinning Center Eindhoven is gestart in 1999 met de bedoeling het Twinning-concept op lokaal en regionaal niveau te introduceren. Wildervanck: "Naast het investeren in startende bedrijven, denk ik dat de belangrijkste bijdrage van Twinning is geweest dat er enorm veel is gedaan aan het aanjagen en leggen van contacten met allerhande instanties en netwerken. Er is een ‘starterscultuur’ ontstaan, wat de mogelijkheden enorm heeft vergroot."
In Eindhoven was Twinning gevestigd in een markant gebouw op het terrein van de Technische Universiteit. Dat werd in april 2000 geopend en zou vervolgens voor 70 procent gevuld moeten worden met Twinning-initiatieven. Twee jaar later staat het Eindhovense Twinningcenter volgens hetEindhovens Dagblad voor de helft leeg. Van de 19 ict-bedrijven in het gebouw werken er slechts twee volgens het Twinning-concept. Een groot aantal Twinning-ondernemingen is failliet gegaan en het afgelopen jaar heeft Twinning Eindhoven geen ondernemers kunnen vinden voor een participatie, aldus de regionale krant.
Volgens Wildervanck is dat onzin. Het vertrek van Twinning uit Eindhoven staat volgens hem los van de discussie over de exploitatie van het gebouw zelf, want die loopt ondanks het slechte ict-marktklimaat heel redelijk. "Dat geldt overigens ook voor de andere regio’s waar Twinning actief blijft. Het BTC in Twente en in Delft/Rotterdam zit nagenoeg vol en het Twinning Center op het Amsterdam Science Park zit vol. In het algemeen is iedereen het er over eens dat het Twinning-concept een positieve stimulans is geweest voor ict-ontwikkeling in de regio", aldus Wildervanck.