De vorige week door eurocommissaris Frits Bolkestein voorgestelde EU-richtlijn over het toekennen van patenten op software ondervindt veel tegenwind. Belangrijkste kritiekpunt is dat de richtlijn ook triviale octrooien toelaat. Bovendien zou hij monopolisering in de hand werken.
De richtlijn moet bestaande octrooiaanspraken op softwaregebied juridische geldigheid verlenen. Er liggen op dit moment bij het EPO (European Patent Office) zo’n dertigduizend aanvragen te wachten op toekenning. De aanvragen variëren van het verdelen van de werklast over meerdere servers tot het gebruik van een database achter een website.
Volgens Tweede Kamer-lid Rik Hindriks is in de Europese richtlijn geen hard criterium te vinden om te bepalen of octrooi-aanvragen terecht zijn. De richtlijn noemt ‘software die draait op een computer en een bijdrage levert op een afgebakend technisch terrein dat niet voor de hand ligt voor experts op dat terrein’ als mogelijk octrooieerbaar. Hindriks vindt deze formulering te ruim. In zijn ogen moet te patenteren software ook echt werken en ondersteund zijn door broncode.
Monopolie
Hindriks noemt het octrooi op een debet-credit boeking als een voorbeeld van softwarepatent. Octrooien op dit soort technieken verhinderen volgens Hindriks dat anderen hetzelfde idee op een andere manier technisch kunnen invullen. Het leidt tot monopolievorming. Kleine softwarebedrijven betalen zich blauw aan octrooirechten en komen niet meer toe aan het schrijven van nieuwe software. Bescherming op de investering is voldoende geregeld via het auteursrecht, aldus Hindriks. Octrooien gaan te ver.
Ook de Vosn (Vereniging Open Source Nederland) steigert bij monde van voorman Luuk van Dijk. "De EU zet met de huidige richtlijn de deur wagenwijd open voor flauwekul-patenten. Voor alles wat met een computer uit te voeren is, is nu een patent aan te vragen. De EU pakt hiermee het intellectueel recht af van kleine softwarebedrijven."
Kamervragen
Hindriks heeft vorige week staatssecretaris van Economische Zaken Gerrit Ybema middels kamervragen laten weten dat hij de Nederlandse kritiek op de richtlijn duidelijker moet overbrengen in Brussel. Nederland is niet de enige lidstaat met kritiek. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en België hebben aangegeven dat de EU in de huidige formulering grote softwarebedrijven, die hun eigen vindingen middels octrooien willen afschermen, teveel in de kaart speelt.
Bolkestein wilde voor het sluiten van deze Computable geen commentaar geven op deze kritiek. Volgens zijn woordvoerder Jonathan Todd was hij in vergadering.