Microsoft wijzigt zijn strategie voor het binnendringen van de markt voor de volgende generatie mobiele telefoons. De softwareproducent is allianties aangegaan met processorfabrikanten Intel en Texas Instruments (TI), en met pc-producent Hewlett-Packard (HP). Zij presenteren complete ontwerpen voor hybride telefoons/handcomputers.
Dit hebben de vier partners vorige week onthuld op het 3GSM World Congress in Cannes. Ze willen langs deze weg voet aan de grond krijgen in de markt voor derde generatie (3g) mobiele telefoons. Deze lijken door de toegevoegde functionaliteit steeds meer op pda’s (personal digital assistents).
Door de complexiteit van dergelijke handcomputers/telefoons stijgen de ontwikkelkosten. Dit maakt het voor producenten steeds aantrekkelijker om componententechnologie en ontwerpen via licenties in te kopen bij gespecialiseerde partijen.
Deze trend is al zichtbaar in het Symbian-consortium, opgericht door Nokia, Ericsson, Matsushita, Motorola en Psion. Dit samenwerkingsverband werkt aan een universeel mobiel besturingssysteem, Epoc, gebaseerd op technologie van oud-handcomputerfabrikant Psion.
Pc-model
Microsoft probeert al langer zijn mobiele besturingssysteem Windows CE, tegenwoordig Pocket PC geheten, te slijten aan telefoonproducenten, tot nu toe zonder succes. Samsung is als enige grote telefoonfabrikant overstag gegaan.
De Windows-leverancier wijzigt zijn strategie voor mobiele telefoons nu. Samen met Intel en TI heeft Microsoft complete ontwerpen (reference designs) uitgewerkt waarmee pc-producenten het moeten opnemen tegen telefoonfabrikanten.
De softwareleverancier wil zo de telefoniemarkt veroveren met het bedrijfsmodel van de pc-industrie. Daarbij is de hardware standaard en verkrijgbaar bij diverse leveranciers, terwijl Microsofts software het generieke bindmiddel is.
"Met deze referentie-ontwerpen is het hele product een kant-en-klare oplossing voor fabrikanten. Het zijn in wezen recepten om producten dit jaar nog te lanceren", zegt Microsoft-productmanager Ed Suwanjindar. Het nieuwe initiatief is bedoeld voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.
HP is de eerste pc-partner die Microsoft aan de haak heeft geslagen voor zijn Pocket PC 2002 Phone Edition-initiatief. Opvallend is dat HP zijn nieuwe Jornado 928-handcomputer annex 3g-telefoon baseert op processoren van TI.
Intel lonkt nu naar hardwarefabrikanten met zijn Personal internet Client Architectur (PCA), gebaseerd op zijn nieuwe, krachtige Xscale-processoren. Deze chips zijn afgeleid van de Strongarm-processoren van de Britse chipontwerper Arm. Op dit moment is TI echter de grootste producent van chips voor mobiele telefoons.
Weerwoord
Datzelfde TI werkt overigens ook mee aan Nokia’s weerwoord op Microsofts initiatief. Nokia zei in Cannes al dat het zijn technologie nu in licentie wil verkopen aan andere telefoonproducenten.
Daarnaast komt het samen met TI komende herfst met eigen referentie-ontwerpen. Daarmee kunnen telefoonfabrikanten eenvoudig eigen 3g-apparaten maken. Nokia zoekt nu steun van andere mobiele telefoonfabrikanten.
Symbian breidt uit
Het Symbian-consortium heeft zes nieuwe halfgeleiderproducenten binnengehaald als partner voor zijn Epoc-besturingssysteem. Die software draait op chips gebaseerd op de Arm-chips van het gelijknamige Britse bedrijf. De nieuwe chippartners zijn Agilent Technologies, Philips Semiconductors, Samsung, STMicroelectronics, Epson en Parthus Technologies. Deze voegen zich bij huidige partners Arm Holdings, Intel, Motorola, Qualcomm en Texas Instruments. Verder lanceerde Symbian vorige week versie 7 van zijn besturingssysteem, met onder meer de nieuwe gebruiksvriendelijke interface UIQ.
3g-samenwerkingen
De ontwikkeling van derde generatie (3g) mobiele telefoons komt op snelheid. De Japanse elektronicareus Fujitsu slaat de handen ineen met de Franse telefoonproducent Sagem. De twee gaan samen basistechnologie ontwikkelen voor 3g-toestellen met multimediafunctionaliteit voor gsm-, gprs- en umts-netwerken. Terwijl de ontwikkelkosten van mobiele telefoons stijgen en de concurrentie toeneemt, zakt de markt enigszins in. De verkoop in Japan, mobiele telefonieland bij uitstek, daalde in december 34,2 procent, de zevende achtereenvolgende maand met een omzetdaling. Ondertussen staan KPN en de Japanse elektronicaproducent Toshiba ook op het punt een samenwerking te beginnen. Deze gaat echter minder ver: KPN wil de iMode-telefoons van Toshiba in Europa leveren.