Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wie wil CA geld lenen? Waar speelt Microsoft geen rol? Weet op internet niemand dat je een hond bent? Hoelang blijft het web een vrijmarkt?
Wie wil CA geld lenen?
… het eigen topmanagement wellicht? Nu de Amerikaanse beurswaakhond SEC een boekenonderzoek gaat doen bij Computer Associates, heeft de beurslieveling van weleer het helemaal verbruid bij beleggers. De koers was de laatste maand al bijna gehalveerd. CA’s geschuif met honderden miljoenen aan leningen zou een jaar geleden misschien niemand gestoord hebben, maar sinds de Enron-affaire worden de boekhoudkundige praktijken van beursgenoteerde ondernemingen op een goudschaaltje gewogen. Bij Amerikaanse beleggers is het inzicht doorgebroken dat niet alleen buitenlandse ict-bedrijven als Baan en Lernout & Hauspie de kluit belazeren. Trouwens, de grap dat ‘CA’ staat voor Creative Accounting is al wat ouder dan dit jaar.
Met een schuld van zo’n 3,4 miljard dollar is het extra vervelend voor CA dat haar aandeel instort. In een poging de kaspositie te verbeteren bedacht het bedrijf eerder dit jaar het plan een miljard dollar op te halen via obligatie-emissies. Dit voornemen werd op het laatste moment ingetrokken. Geen hond wilde namelijk meer intekenen nadat kredietbeoordelaar Moody’s door liet schemeren de kredietwaardigheid van Computer Associates met drie stappen te zullen verlagen.
De agressieve overnamemachine CA is de laatste tijd vooral zelf doelwit. Vorig jaar probeerde de Texaanse miljonair/aandeelhouder Sam Wyly nog president Charles Wang en ceo Kumar te wippen. Dit duo werd eerder beschuldigd van buitensporige zelfverrijking toen ze zichzelf, inclusief een derde lid van de bedrijfstop, een gezamenlijk extraatje van een miljard dollar toebedeelde. Laat dit nu precies het bedrag zijn dat men via de mislukte emissie wilde binnenhalen. Daarmee is de oplossing van het financiële probleem eigenlijk al gegeven. Kunnen de heren hun eigen bedrijf niet tegen een vriendenprijs een miljardje lenen? Een gratis tip voor Roel Pieper, lid van de raad van bestuur van het geplaagde bedrijf.
Waar speelt Microsoft geen rol?
… in de mobiele sector. Het is even zoeken, maar er zijn nog sectoren in de ict-sector waar Microsoft niét dominant is. Eén daarvan is opmerkelijk genoeg ondanks alle inspanningen die van de mobiele telefonie. Honderden miljoenen apparaten gaan jaarlijks de deur uit zonder Microsoft-software. Dat kan natuurlijk niet zo blijven. Topman Steve Ballmer gaat daarom persoonlijk de telefoontak opstoten in de vaart der volkeren. Je ziet de toonzetting direct veranderen. Microsoft voorspelt nu doodleuk dat binnen drie tot vijf jaar zo’n 25 procent van alle multimediatelefoons van Microsoft besturingssysteem Smartphone 2002 (codenaam Stinger) zal zijn voorzien. Dat zijn zo’n honderdmiljoen toestellen! Daar houdt de marketing niet op. De verwachtingen worden nog verder opgeblazen door een nieuwe samenwerking met Intel. De Wintel-combine gaat zijn eerdere succes nog eens dunnetjes overdoen in de mobiele sector!
Als Microsoft je markt betreedt, kun je je in de regel als concurrent maar beter zorgen gaan maken. In dit geval zie ik voor Nokia c.s. de toekomst niet al te somber in. Marktleider Nokia lijkt begrepen te hebben dat je in een evoluerende markt op tijd moet schakelen van proprietary-technologie naar open standaarden. Daar is het Finse bedrijf hard mee bezig. Nokia’s Open Mobile Architecture (OMA) initiatief is al omarmd door 31 telecombedrijven, telefoon- en softwaremakers. Microsoft daarentegen ontbeert het nog altijd aan belangrijke partners in de mobiele markt. Drie jaar terug toog topman Bill Gates persoonlijk naar Scandinavië om Nokia voor Stinger te winnen, maar het Finse telefoonbedrijf wist dat Gates de hele hand neemt, als hem een vinger wordt aangeboden. Een jaar later sloot Microsoft een strategisch samenwerkingsverband met ’tweede keus’ Ericsson, maar dat levert ook niet veel op. Zeker nu het Zweedse bedrijf haar mobiele toekomst mede in de handen van Sony heeft gelegd, heeft Microsoft van Ericsson weinig meer te verwachten. Sony kan Microsoft sinds de Xbox namelijk niet meer luchten of zien.
Een ander probleem voor Microsoft is de penetratie van Java op het mobiele platform. De ontwikkeling van ‘Mobiel Java’ (J2ME) loopt, met name op de Japanse markt, als een speer. Daar kan Microsoft nauwelijks meer omheen. Een teken aan de wand is dat het Britse Sendo – een van de weinige fabrikanten met een Stinger-licentie – zijn eerste intelligente telefoon heeft voorzien van Java-ondersteuning. Sendo is voor vijftien procent eigendom van Microsoft.
Weet op internet niemand dat je een hond bent?
… welnee, privacy bestaat niet in de virtuele wereld. Een oude illusie is dat je op het internet in volstrekte anonimiteit informatie kan opvragen, bestanden dowloaden en met anderen communiceren. Zo kwam de fraaie uitspraak in de wereld ‘op het internet weet niemand dat je een hond bent’. Inmiddels weten we beter. Als websurfer leid je een gedocumenteerd leven. Ons klikgedrag op websites wordt vastgelegd, onschuldig ogende mediaspelers van Microsoft, Real Networks of Winamp geven onze muziekvoorkeuren door en muziekdeelsystemen als Kazaa spelen onze keuzes door aan adverteerders. Dit allemaal met de beste – commerciële – bedoelingen.
Nu zijn er webdiensten die aanbieden al je sporen tijdens het surfen uit te wissen. Die anonimiteit verkrijg je door zo’n dienst als tussenschakel te gebruiken tijdens het surfen. Dat heeft zijn prijs want de snelheid stort in en reclameboodschappen dringen zich op, maar voor gratis anonimiteit moet je wat over hebben.
Eén van de bekendste en best aangeschreven diensten was Safe Web. Twee Amerikaanse onderzoekers melden nu dat die dienst helemaal niet zo veilig was als ze zelf beweerden. Zij achterhaalden met betrekkelijk simpele middelen bergen informatie over surfers die van de dienst gebruik maakten. Nadat bovendien bekend geworden was dat Safe Web gebruik maakte van een server van het Amerikaanse ministerie van Defensie en CIA-gelden, kreeg dat ‘Safe’ ineens een heel andere betekenis. Safe Web werd uit vorig jaar uit de lucht gehaald, maar de technologie wordt nu door Priva Sec wederom als gratis dienst op de markt gebracht. U bent gewaarschuwd. Op internet weet iedereen dat u een hond bent.
Hoelang blijft het web een vrijmarkt?
… niet langer dan tot medio 2003. Dan wil de Europese Commissie namelijk BTW gaan heffen op alle digitale handel. De Europese fiscus wil zijn deel van het toenemend aantal puur digitale transacties, zoals de aankoop van software, digitale muziek en video. Het voorstel is tien procent BTW te gaan heffen, die in de kas moet vloeien van het land waar de afnemer woont. Dat zal nog een heel gesputter geven, want voor buiten-Europese bedrijven wordt dit een behoorlijke administratieve last. De prijzen zullen dan ook met wel meer dan tien procent stijgen. Voor Europese leveranciers is het op de keper beschouwd goed nieuws, want hun concurrentiepositie wordt sterker. Het lijkt mij een zinnig voorstel, want waarom zou de fiscus een uitzondering maken voor digitale handel?