Het Amsterdamse iBanx haalde kapitaal binnen terwijl de ict-luchtbel aan het knappen was. Kennelijk spreekt documentbeheer – de hoofdactiviteit van deze ict-dienstverlener – investeerders aan. "Problemen, zoals die bij de kernreactor in Petten, zijn vaak terug te voeren op een inconsistente bedrijfsdocumentatie", stelt algemeen directeur Patrick Kools.
Wie durft? Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma’s en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector. Alle afleveringen: |
Puinhoop
De vier besloten een bedrijf te beginnen dat documentbeheeroplossingen aanbiedt aan de (petro)chemische industrie. Dat er al diverse it-bedrijven actief zijn op de markt van werkstroombeheer (workflow management) en archivering vormde geen beletsel. Kools: "Softwareboeren en systeemintegratoren roepen dat zij alles kunnen, maar in de praktijk blijkt documentbeheer een complexe materie. Omdat wij de petrochemische sector goed kennen, weten we wat er speelt op het gebied van bedrijfsvoering, industriestandaarden, wetgeving en it-beheer. Wij sturen op onze klanten geen junior-consultant af die eerst een halfjaar nodig heeft om zich voor te bereiden."
De naam iBanx staat voor informatiebanking in exchange. Het bedrijf presenteert zich, zoals in de effectenwereld, als een broker, maar dan als tussenpersoon voor het handelen in technische informatie. iBanx – opgezet als asp (application service provider) – biedt centraal draaiende documentbeheeroplossingen aan met bijbehorende dienstverlening. Kools: "Stel, er is een bedrijfsarchief van twee- tot driehonderd meter. Hamvraag is welke documentatie een fabriek moet beheren: wat doet ze er eigenlijk mee en welke informatie dient daarvoor digitaal beschikbaar te zijn? Als die vraag eenmaal is beantwoord, kunnen we een traject uitzetten voor het opzetten van een modern archiefsysteem."
Veel bedrijfsarchieven zijn een puinhoop, omdat het sluitposten op de begroting zijn. Plotseling ontstaat er echter een situatie waarbij een beroep gedaan wordt op oudere documenten. Die blijken dan zoek. Of er ontstaan problemen vanwege bijvoorbeeld verschillen tussen vergunningen en werkinstructies, zoals uit de berichtgeving rond het stilleggen van de kernreactor in Petten naar voren kwam. "Wij zouden daar graag een kijkje nemen", zegt Kools.
Oude economie
In de tijd dat de ict-bomen nog in de hemel groeiden, konden de oprichters het benodigde privé-kapitaal makkelijk bij elkaar sprokkelen voor de start van hun asp-initiatief. Maar er was meer kapitaal nodig om de verdere groei en productontwikkeling te financieren. "Omdat het marktsentiment omsloeg begonnen investeerders risicomijdend gedrag te vertonen. We hebben uiteindelijk erg veel rondjes in het investeringsnetwerk moeten maken", zegt financieel directeur Sjoerd Nanninga.
Drie partijen bleven over: ABN Amro Participaties, Stir-it Up (een op ict gerichte durfkapitalist) en Vado Beheer, het beleggingsvehikel van de Familie van Doorne. Voor Vado, dat zich eigenlijk richt op bedrijven uit de oude economie, betekende het de eerste investering in een ict-project. De samenwerking met ABN Amro en het feit dat iBanx actief is in een vertrouwde sector als de petrochemie met aansprekende klanten als DSM trokken de participatiemaatschappij over de streep.
iBanx wist in april 2001 de tweede ronde succesvol af te ronden en haalde twee miljoen euro op. Op dit moment bedient het bedrijf met 23 medewerkers een twintigtal klanten en verwacht het over enkele weken breakeven te draaien. Kools vertelt dat de asp-gedachte na een tijdje is losgelaten, hoewel de documentbeheerapplicaties wel centraal blijven draaien bij een hostingcenter van Siennax. "Die gedachte was teveel gericht op het besparen van kosten en te weinig op de werkelijke aanpak van het probleem. Het doel is nu om een continue relatie met klanten op te bouwen: een door ons samengesteld archiefsysteem moet jarenlang meegaan, waarbij wij tevens het proces kunnen bewaken."
De subsidieregelingen van het ministerie van Economische Zaken bleken niet geschikt voor het verkrijgen van een basisfinanciering. Nanninga: "Zulke procedures duren te lang. In de startfase heb je snelheid nodig. Nu, twee jaar later, zijn we er wel mee bezig. We hebben intussen een ontwikkelkrediet gekregen."
Technologie
iBanx maakt gebruik van bestaande documentbeheerpakketten van onder meer Documentum. Het maakt deze software zelf klaar, gericht op de bedrijfsprocessen in de petrochemie. Het bedrijf bouwt bijvoorbeeld momenteel aan een front-end oplossing voor het beheren van werkvergunningen in fabrieken. iBanx werkt samen met een aantal scanbedrijven en Jacobs Engineering, dat onderzoekt of gescande tekeningen wel overeenkomen met de werkelijke situatie.