Nederlandse gemeenten zetten het internet slechts mondjesmaat in om kiezers naar de stembus te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart. Alleen Amsterdam en Amstelveen ondersteunen kiezers en partijen optimaal.
Uit onderzoek, dat begin februari is gehouden, in opdracht vanComputable, bleek dat de meeste gemeentesites weinig politieke informatie of interactieve mogelijkheden bieden. De meeste gemeenten nemen op hun site wel de kieslijsten op. Er werden 354 sites bekeken.
Dit jaar dreigt een nog lagere opkomst dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. Ondanks die dreiging blijkt 58 procent van de onderzochte gemeenten het internet amper te benutten om een bijdragen te leveren aan het contact tussen de plaatselijke politiek en de kiezers. Ruim 42 procent van de gemeenten speelt wel in op de informatiebehoefte van de kiezers die zich willen verdiepen in de lokale politiek. Ze bieden in ieder geval meer op hun sites dan alleen de wettelijk vereiste kandidatenlijsten en een uitleg van de stemprocedure.
De gemeenten Amsterdam en Amstelveen vormen een uitzondering. Naast een speciale verkiezingensite, hebben die gemeenten ook profielen van de kandidaten, een activiteitenkalender, verkiezingsprogramma’s en links naar de sites van de politieke partijen op hun site staan.
De belangrijkste verklaring voor het gebrek aan politieke informatie en interactie is de houding die de meeste gemeenten aannemen. Om neutraal te blijven, houdt de gemeente zich verre van partijpolitiek. De verkiezingen worden dan blijkbaar gezien als een zaak van politieke partijen.
Een uitgebreid artikel over het onderzoek wordt geplaatst in deComputable van 1 maart 2002 en is online te vinden ophttps://www.computable.nl/gemeenteraad.