De gemeente Amersfoort laat door Unisys een geheel nieuwe ict-infrastructuur ontwikkelen.
Unisys levert de infrastructuur in het rekencentrum, netwerkcomponenten in het stadhuis, desktops, centrale systemen, opslagsystemen, uitwijkmogelijkheden en onderhoudsdiensten. Op basis van de nieuwe infrastructuur voldoet het netwerk aan de eisen die de centrale overheid stelt. Met het project is een bedrag van 7,5 miljoen euro gemoeid. Voor de gehele infrastructuur is tevens een driejarig onderhoudscontract afgesloten van 1,3 miljoen euro. Eind dit jaar moet alles worden opgeleverd.
"We willen de burger in staat stellen meer diensten van de gemeente via internet te regelen", zegt de Amersfoortse wethouder Jan de Wilde. "Van het zoeken naar informatie over gemeentezaken tot het online aanvragen van vergunningen, paspoorten en rijbewijzen. We hebben daarom een netwerk nodig dat de flexibiliteit, capaciteit en beveiligingsmethoden heeft om nieuwe elektronische toepassingen, nu en in de toekomst, mogelijk te maken. Het migratieproject wordt in één keer uitgevoerd, zodat de belasting voor de interne gebruikers en de burger tot een minimum beperkt blijft."
Maar het netwerk komt er niet alleen voor de burger. Ook voor de ambtenaren gaat er veel veranderen, zo blijkt uit de woorden van Heimen Huisman, hoofd it bij de gemeente. "Naast de mogelijkheid van telewerken kunnen de Amersfoortse ambtenaren straks op elke willekeurige werkplek inloggen. Hierdoor wordt extra nadruk gelegd op de beveiliging van het netwerk", aldus Huisman. Ook aan de continuïteit van de bedrijfsvoering is gedacht. Het netwerk, de servers en opslagsystemen zijn gespiegeld uitgevoerd en op twee locaties ondergebracht. Mocht één van de locaties uitvallen, dan wordt de volledige verwerking van gegevens op de andere locatie voortgezet.
De kantooromgeving van de gemeente wordt gebaseerd op Windows Active Directory en Exchange. De bestaande Docs Open-omgeving voor de verwerking van elektronische documenten blijft hierin gehandhaafd. De duizend werkplekken worden voorzien van thin client-terminals met platte beeldschermen, ondersteund door Windows 2000-servers met MS Terminal Server en Citrix Metaframe. Hierdoor is centraal beheer van de werkplekken mogelijk. De opslagsystemen van gegevens worden uitgevoerd in een Storage Area Network. De capaciteit van het netwerk wordt opgevoerd naar gigabitniveau, waardoor voldoende capaciteit ontstaat voor elektronische handelingen en online-communicatie met de burger. De back-office voor de primaire applicaties bestaat uit Unix-servers.