Fezi Khaleghi Yazdi is terug aan het front. De in 1997 uitgerangeerde oprichter van Triple P voert een groep aandeelhouders aan die Johan Vunderink, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen, van belangenverstrengeling beschuldigt. Het herstelde Triple P zit echter niet te wachten op nieuwe onrust.
Een groep aandeelhouders – goed voor zo’n 45 procent van de aandelen in Triple P – heeft de ondernemerskamer van het gerechtshof in Amsterdam verzocht een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van de automatiseerder uit Vianen. Aanleiding is de vermeende belangenverstrengeling van Johan Vunderink, voorzitter van de raad van commissarissen en tot voor kort bestuurder van Triple P. De klagers eisen het ontslag van Vunderink en willen een aandeelhoudersvergadering bijeenroepen voor het benoemen van een nieuwe raad van bestuur en een raad van commissarissen. Komende donderdag behandelt de ondernemingskamer het verzoek.
De groep wordt aangevoerd door Fezi Khaleghi Yazdi die via zijn vehikel TPM Europe Holding met ruim 25 procent verreweg de grootste aandeelhouder is. Khaleghi wil geen toelichting geven op de frontale aanval en verwijst naar advocaat Paul Olden van het kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Ook Olden weigert met oog op naderende behandeling uit de doeken te doen welke belangen Vunderink zou verstrengelen. Wel geeft hij aan dat het gaat om "dingen die Vunderink heeft gedaan waarover de aandeelhouders zich zorgen maken. Dat moet worden uitgezocht."
Olden wil voor donderdag nog een poging wagen om er in onderling overleg uit te komen. Dat Triple P vorige week Jan Michiels heeft aangesteld als ad interim bestuurder is volgens hem een stap in de goede richting. Michiels, verbonden aan organisatie-adviesbureau Boer & Croon, vindt alle heisa "geen prettig begin. In de competitieve markt, waar Triple P actief is, kun je beter je aandacht aan andere zaken besteden." Hij wil eveneens niet ingaan op de zaak, maar geeft wel aan dat het een verschil in inzicht betreft.
Ongegrond
De raad van commissarissen noemt de aantijgingen ongegrond. ‘Slachtoffer’ Vunderink, die geen inhoudelijke reactie wil geven, zegt zich geïntimideerd te voelen. Hij snapt het niet. "Er is altijd veel contact geweest met de aandeelhouders. We hebben nooit een klacht gehoord." De vraag of de beschuldiging te maken heeft met zijn andere activiteiten wil hij niet beantwoorden. De Triple P-commissaris is namelijk tevens bestuurder van het Zweedse fusiebedrijf Teleca/AU-System, een op papier sterke concurrent van Triple P die nog niet in Nederland actief is. Bovendien is Vunderink (ex-verkoopdirecteur BSO/Origin) investeerder in asp-aanbieder Siennax en e-handelsbedrijf Sourcinglink, en commissaris bij Siennax en ict-adviseur Quint Wellington Redwood.
Een ding staat in ieder geval vast: als aandeelhouders zich roeren, zijn ze ontevreden over het rendement van het gevoerde beleid. Voor de 49-jarige Khaleghi is het een kans om zich opnieuw te laten gelden. Hij trad in 1997 terug, nadat zijn ambitie om van Triple P een internationaal opererende automatiseringsfirma te maken, faliekant mislukte. Zijn opvolger Jan Willem Baud wist na een forse sanering het bedrijf als ict-infrastructuurspecialist levensvatbaar te houden en liet Triple P terugkeren op de Nasdaq. Baud kondigde in september vorig jaar echter aan naar de beleggingsclub NPM Capital te vertrekken. Een opvolger is nog steeds niet gevonden, voor Triple P aanleiding om de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs uit te stellen.
Wellicht heeft dit oponthoud de aandeelhouders onrustig gemaakt. Of ze zijn ontevreden over de recente verkoop van de Belgische vestiging aan het zittende management aldaar, waardoor Triple P een puur Nederlandse speler is geworden. De Belgische ex-directeur Georges Vercruysse, die meldt dat Triple P België doorgaat als Xtenso, zegt overigens hiervan niets gemerkt te hebben.