Het verzet tegen de antitrust-schikking van het Amerikaanse ministerie van Justitie en Microsoft neemt toe. De wettelijk verplichte periode voor publiek commentaar op antitrust-schikkingen heeft felle reacties opgeleverd van onder meer Microsoft-concurrenten. Een opvallende nieuwe criticaster is Sony.
De Japanse fabrikant van consumentenelektronica concurreert momenteel slechts voor een klein deel met Microsoft. De opmars van de Windows-leverancier richting de amusements- en multimediamarkten vormt echter op termijn een bedreiging. Sony stelt dat Microsoft zich nu al misdraagt; het beschuldigt de nog niet gestrafte softwaremonopolist van dwangpraktijken.
Zo zou Microsoft nu een eigen draai geven aan de tussentijdse uitspraak van de rechter dat het pc-fabrikanten gelijke behandeling moet geven aangaande de licentieverlening voor Windows. Deze uitspraak is bedoeld om gunstenpolitiek ten nadele van de oem-bedrijven te voorkomen. Sony zegt dat Microsoft het vorig jaar gesloten licentiecontract wil herzien in zijn eigen voordeel. "Microsoft gebruikt zijn monopoliepositie om licentiehouders te dwingen de rechten op hun intellectueel eigendom op te geven. Daarmee krijgt Microsoft weer de gelegenheid zijn positie uit te breiden", aldus het officiële bezwaar.
De elektronicareus verwijst hiermee ook naar samenwerkingsverbanden met Microsoft waarbij partners technologie bijdragen aan besturingssysteem Windows wat vervolgens algemeen beschikbaar is. Microsoft ontkent deze beschuldigingen.
Publieke reacties
Het document van Sony is afgelopen vrijdag samen met 46 andere publieke reacties gepubliceerd op de website van het ministerie van Justitie. Deze selectie uit het totale aantal van 30.000 reacties is – op verzoek van de rechter – geschied op basis van de inhoudelijke argumentatie en onderbouwing. Het totale aantal wordt nog gepubliceerd op internet en cd-rom.
Van de 47 nu onthulde brieven bieden slechts vijf ondersteuning voor de schikking die Justitie heeft getroffen met Microsoft. Deze zijn afkomstig van economieprofessor Nicholas Economides van de New York University, econoom Joseph Bast van het Heartland Instituut, de Washington Legal Foundation en van de pro-Microsoft groepen Association for Competitive Technology en Computing Technology Industry Association.
Van de totale 30.000 inzendingen hebben 1250 geen betrekking op de zaak, zijn 7500 vóór de schikking en bevatten 7000 geen mening. Het restant van 14.250 reacties is tegen de schikking. Onder de criticasters bevinden zich naast Sony ook Sun Microsystems, Real Networks, SBC Communications, AOL Time Warner en Oracle.
Broncode
De pressie op Microsoft komt echter niet alleen van concurrenten en de publieke opinie. Rechter Colleen Kollar-Kotelly heeft afgelopen zaterdag bepaald dat Microsoft delen van de broncode van Windows – ook van de nieuwste versie XP – moet overhandigen aan de negen staten die niet akkoord gaan met de schikking.
Deze doorprocederende staten moeten zo kunnen uitzoeken of besturingssysteem Windows en webbrowser Internet Explorer (IE) van elkaar te scheiden zijn. Microsoft baseert zijn verdediging namelijk op de stelling dat deze twee onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het bestaan van IE als losstaande applicatie voor het Macintosh-besturingssysteem van Apple ondergraaft dit argument.
Microsoft beweert dat het verwijderen van IE ten gevolge zou hebben dat Windows niet meer zou functioneren. Ondertussen integreert het bedrijf meer applicaties in zijn besturingssysteem, zoals de Windows Media Player voor multimedia en de Messenger voor directe-berichtenverkeer.
Het feit dat de rechter ook de nieuwste Windows-versie (XP) meeneemt in haar broncode-bepaling geeft aan dat zij ook oog heeft voor de ontwikkelingen sinds de aanvang van de antitrust-zaak in 1995. De oorspronkelijke aanklacht draait namelijk alleen om de koppeling tussen browser en besturingssysteem.