De Zuid-Koreaanse geheugenchipproducent Hynix zit nu weer aan de onderhandelingstafel met zijn Duitse concurrent Infineon. Eerdere gesprekken tussen deze twee waren afgebroken toen het Amerikaanse Micron Technologies ook interesse voor het nagenoeg failliete Hynix toonde. Die onderhandelingen zijn op de valreep vastgelopen.
Struikelblok voor het samengaan van Micron en Hynix was de prijs van 3,1 miljard dollar die de eerstgenoemde geheugenproducent bood. De verzamelde schuldeisers van Hynix willen namelijk meer terugzien van hun investeringen ter waarde van zeven miljard dollar. De schuldeisers waren bereid genoegen te nemen met 4,6 miljard dollar, maar Micron ging hier niet op in. Hierdoor zijn de onderhandelingen stukgelopen. Beide bedrijven verklaarden daarop dat er geen verdere gesprekken meer op stapel stonden.
Infineon-president Ulrich Schumacher liet vorige week weten weer in gesprek te zijn met Hynix. Het is nog niet bekend of Schumacher uit is op het inlijven van de Zuid-Koreaan of het oprichten van een gezamenlijk bedrijf.
Eerder bij de onderhandelingen met Toshiba stuurde Infineon aan op een joint venture. Deels om de risico’s te delen en deels omdat Toshiba in eerste instantie niet bereid was zijn geheugenactiviteiten geheel uit handen te geven. Later heeft het bedrijf dat bij de overeenkomst met Micron toch gedaan.
Dominant
Micron is echter niet van zins zijn groei-door-overname en daarmee dominantie van de markt voor geheugenchips door de vingers te laten glippen. De geheugenfabrikant heeft eind vorig jaar al de geheugenactiviteiten van het Japanse computerbedrijf Toshiba voor de neus van Infineon weggekaapt. Nu mengt het zich in de onderhandelingen tussen Hynix en Infineon met een verhoging van zijn bod.
De Amerikaanse geheugenproducent is bereid 3,8 miljard dollar te betalen voor concurrent Hynix. Micron hoopt hiermee Infineon te overtroeven en ook het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics de pas af te snijden. Het noodlijdende Hynix voert namelijk ook gesprekken, zij het informeel, met Samsung over de mogelijkheden voor een krachtenbundeling.
Op de wereldranglijst van geheugenchipproducenten is Samsung de grootste, gevolgd door respectievelijke Micron en Hynix. Indien Micron toch nog Hynix weet te verschalken, komt het uit op de eerste plaats mét voorsprong.
De markt voor chips, met name geheugens, zit al geruime tijd in het slop. Dit heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is om te investeren, onder meer in overnames zoals die van Toshiba’s geheugentak en eventueel ook nog Hynix.
Prijsniveau
Ondertussen neemt die Zuid-Koreaanse producent het voortouw bij het gestaag verhogen van de prijzen voor geheugenchips. Dit signaleert enerzijds het langverwachte, zij het lichte, herstel van de halfgeleidermarkt en anderzijds de nood waarin Hynix verkeert. Net als de andere geheugenfabrikanten verkoopt het zijn producten al maanden onder de fabricageprijs.
De vraag naar geheugenchips lijkt weer wat aan te trekken. Vorige week liet Hynix nog weten de verkoop van losse partijen ddr (double data rate) sdram-chips te moeten beperken tot strategische klanten óf tot slechts een niet-genoemd percentage van de bestelling. De toegenomen vraag naar ddr sdram komt volgens analisten voort uit het verschijnen van een opgevoerde versie van Intels 845-chipset, codenaam Brookdale, die de Pentium 4-processor verbindt met ddr-geheugen.
Uiteindelijk moet de voortgaande consolidatie in de geheugenmarkt het algehele prijsniveau weer drukken aangezien er dan minder leveranciers zijn die weigeren hun overproductie te beperken ten gunste van hun concurrenten.