Het bevriezen van de salarissen door de grote dienstverleners zet bij automatiseerders kwaad bloed. Bij Pink Roccade zouden sommigen zich opmaken om te vertrekken. Medewerkers van Cap Gemini Ernst & Young zonden interne memo’s naar media en vakbonden
Op 17 januari maakte Cap Gemini Ernst & Young bekend de salarissen te bevriezen. Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van andere grote dienstverleners, zoals Pink Rocccade, Orinda en Atos, waar de collectieve salarisstijging nul of minimaal is. "Het is belangrijk om je te realiseren dat "afspraken in het algemeen alsintentie worden geformuleerd," zo schrijven Cap-bestuurder Eric Plante en Oscar Timans, bij Cap voorzitter van de ondernemingsraad, aan hun collega’s. Een alinea daarvoor maken ze bekend dat het bedrijf afziet van collectieve loonstijgingen. De flex-ruimte is met 6,1 procent verhoogd en de pensioenbijdrage met 1 procent, maar "er vinden geen andere collectieve aanpassingen van arbeidsvoorwaarden plaats. De collectieve loonruimte is gebaseerd op de ontwikkeling van onze gezamenlijke waarde in de markt."
Volgens een woordvoerster van Cap hebben managers hebben wel de ruimte om in individuele gevallen een kleine uitzondering te maken." Ze heeft geen idee waarom het interne bericht anoniem is doorgestuurd naar onder meerComputable en vakbond FNV. "Intern zijn er op de bekendmaking geen reacties geweest. Maar het is natuurlijk niet prettig om een dergelijke maatregel te moeten nemen."
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 8 februari 2002.
soms is de moed van werknemers niet te geloven; hebben ze een salarisverhoging verdiend? Groeien de bomen altijd tot de hemel? Alsof ze bij Cap, Roccade en dat soort clubs niet genoeg verdienen; als het je niet bevalt, vertrek je toch gewoon; het is te kleinzielig om waar te zijn dat iemand een intern memo doorstuurt aan een computerblad. Misschien is het de concierge geweest?
Ik ben al jaren werkzaam bij Cap en heb in de goede jaren gedeeld in het succes. Als het dan eens tegenzit vind ik het terecht om solidair te zijn en af te zien van een salarisverhoging.
Ik denk dat het bevriezen van de salarissen een te kort door de bocht maatregel is.
Om ICT bedrijven te doen “overleven” in slechte periode’s en sterker te maken moeten zij even kijken wat er in die goede periode van de ICT voor “overhead” gecreerd is en andere overdone maatregelen er voor de betreffende medewerkers genomen zijn. Alles ging goed en alles kon.
De ict-medewerkers werden steeds meer in de watten gelegd en luier.
Wellicht gewoon weer de mouwen opstropen en werken.
En ja zonder kritisch te kijken naar je eigen organisatie en klakkeloos te roepen bevriezing, kan het wel eens zo zijn dat je kwaliteit gaat kwijtraken, (want dat is nog steeds erg gewild in de ict-branche en betaalt men grif voor) en dit je positie niet ten goede komt.
Aansluitend kan nog opgemerkt worden, dat het op z’n minst merkwaardig is dat bij een (nog steeds) winstgevende onderneming als CGEY, het salaris van de medewerkers wordt bevroren ten bate van de aandeelhouder(s) en het senior management.