Afgelopen week werd bekend dat Microsoft een schikking heeft getroffen met Nederlandse scholen over het gebruik van Microsoft-software en de licenties die daarvoor nodig zijn. Computable berichtte vorige week al dat Microsoft scholen ten minste drie keer zoveel wil laten betalen voor softwarelicenties. Bovendien gaan scholen per computer betalen en moeten zij tevens extra geld neerleggen voor thuisgebruik door medewerkers en leerlingen.
De meningen over de licentiepolitiek van Microsoft zijn verdeeld, maar het is natuurlijk nooit in de haak dat scholen financiële problemen zouden krijgen door een multinational die meer winst wil maken.
Natuurlijk probeert Microsoft zoveel mogelijk geld te verdienen met zijn software en de bijbehorende licenties. Dat lijkt me voor een zichzelf respecterende, commerciële onderneming ook helemaal geen gek uitgangspunt. Microsoft is in het onderhavige geval echter niet de enige betrokkene. Openbaar onderwijs valt in dit land nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering. We mogen hopen dat het ministerie van onderwijs de verantwoordelijkheid niet blijft afschuiven (‘het is niet onze taak om over prijzen van software en hardware te onderhandelen’, Computable vorige week), en voor scholen opkomt of hen compenseert.
Toch zou ook Microsoft zelf iets kunnen doen. Waarom niet eens positief in het nieuws komen door een gebaar te maken naar de scholen en hen de software en licenties gratis te verstrekken? Weliswaar is deze week bekend geworden dat scholen op een aantal punten nu worden gematst door het instellen van een maximumbedrag per school, kortingen en uitstel van de invoeringsdatum, maar dat had toch ook wel na wat minder gesteggel gekund.
Bovendien past een gul gebaar naar onderwijs ook goed in het schenkingsbeleid van Bill Gates, die in Amerika regelmatig grote bedragen afstaat tot meerdere glorie van kunst en wetenschappen. Waarom dan niet op kleinere schaal voor de Nederlandse scholen?