Met de lancering van Red Hat Linux Advanced Server maakt Red Hat het voor hobbyisten ‘een tikkeltje’ lastiger om de Linux-distributie te downloaden.
Maar Red Hat wil nadrukkelijk niet zagen aan de poten van het open source-principe. Het nieuwe systeem zal nog steeds beschikbaar zijn onder gpl (general public license), het is alleen niet in zijn geheel te downloaden. Leden van de open source-gemeenschap die serieus met Advanced Server aan het werk willen gaan, zullen afzonderlijke delen zelf samen moeten voegen en daarvoor is enige kennis van zaken vereist. Linux-software die in z’n geheel van het net kon worden geplukt, werd door hobbyisten – maar ook door sommige van Red Hat’s concurrenten – vaak eenvoudig gekopieerd en verspreid als een ‘eigen’ product.
De Advanced Server is gebaseerd op Red Hat Linux 7.2, maar bevat kernel-uitbreidingen voor betere I/O-prestaties en schaalbaarheid. Ook bevat het nieuwe systeem Red Hat Cluster Manager voor een verdergaande betrouwbaarheid en voor ‘load balancing’. Daarmee komt de Advanced Server in feite een niveau ‘boven’ de momenteel beschikbare Linux-distributies te staan en dat is precies waarom Red Hat zijn R&D-investeringen enigszins wil beschermen. De beta-versie, onlangs door Red Hat gedemonstreerd, zal in de lente beschikbaar komen voor het grote publiek.
Met Advanced Server combineert Red Hat nieuwe technologieën met professionele diensten en systeembeheer. Daarmee wordt Linux aantrekkelijk voor het deel van de zakelijke markt dat tot op heden het domein was van Unix en Windows NT/2000. Zeker omdat Red Hat de Advanced Server zodanig kan inregelen dat het systeem voldoet aan alle specifieke applicatiewensen van de zakelijke gebruiker.
Blijkbaar heeft MS toch wel een beetje gelijk dat Open Source de R&D investeringen laag zal houden. Als volgende week een andere distro deze technologie erbij doet, dan zijn ze hun R&D dollars gewoon kwijt, en kan de andere distro ervan profiteren.
Is Unix ook niet zo begonnen? eerst vrij, later steeds meer commerciele delen, en tenslotte onbetaalbaar.
Het succes van linux wordt voortdurend groter.
De steeds wisselende versie’s van windows die op de markt gebracht worden en het regelmatig vastlopen van dit os is daar wellicht debet aan.
Zolang je een paar applicatie’s gebruikt gaat het vaak nog wel goed echter zodra het aantal toeneemt slibt dit os vaak onherroepelijk dicht. Het percentage dat windows van de prosessor in beslag neemt wordt dan ook vaak onacceptabel hoog.
Linux wordt steeds gebruiksvriendelijker en de compabiliteit steeds groter. Je kan een groot aantal applicaties starten terwijl het dan nog bijna niets van de prosessor vraagt.
Dit vormt natuurlijk een bedreiging voor het markt aandeel van microsoft. Vandaar wellicht deze invalshoek van dit artikel. De meningen onder de computerfanaten is echter duidelijk anders.
Persoonlijk denk ik dat linux zich verder zal ontwikkelen tot een goed en betaalbaar alternatief. Dit dankzij computerfanaten die zich ( vaak uit hobby ) inzetten om linux te verbeteren zonder dat daar een prijskaartje aan hangt.
De victory zij aan hen.
MENING: Commercie is gedrevener, efficienter en succesvoller dan open source. In een vrije economie kunnen producten alleen succesvol worden op basis van commerciele belangen (marktwerking) en flinke investeringen. Kortom, partijen zullen een financieel belang moeten hebben bij het ontwikkelen en verspreiden van een product. Het bovenstaande stuk bewijst dit. Open source is overigens wel een perfecte aanjager voor ontwikkelingen bij de commercielen.
Alles draait volgens mij om prijs/prestatie verhouding en die dreigt bij MS door te slaan in de verkeerde richting. Om te zeggen dat de commercie gedrevener is vindt ik geen recht doen aan hetgeen we op dit moment al hebben aan Open Source software.
Commercieelen hebben echter een andere drijfveer (meer geld) dan Open Source ontwikkelaars (beste technologie) en steeds meer mensen en bedrijven gaan dit beseffen waardoor de balans in de richting van Open Source gaat.
Als de Open Source software steeds beter wordt, komen er steeds meer commercieelen op af. Maar dan is er wel weer iemand opgestaan met een nieuw initiatief.
Ik verwacht dat we wel vaker dit soort nieuws zullen horen. Open source is fantastisch, maar heeft nog steeds wat gaten. Open source beantwoord niet altijd de vragen die de consumentenmarkt stelt. Daar kan de commercie op inspringen. Dat Apple met OSX is overgegaan op een BSD ondergrond en een eigen (commerciele) schil, is voor mij niet vreemd. Nu hoeven niet een compleet systeem te schrijven als al tig keer is gedaan. Unix doet het werk en Apple doet waar ze goed in zijn, namelijk er voor zorgen dat de gebruiker ook zo’n Unix-systeem makkelijk kan gebruiken. En Apple zal na alle moeite het systeem OSX niet voor niks op de markt brengen. Dat Red Hat iets terug wil zien voor zijn werk is dan ook niet meer dan normaal. Waarschijnlijk zal niet elke open source-aanhanger blij zijn met zo’n verwevenheid van open source en commercie, maar het is wel onvermijdelijk en dus naar alle waarschijnlijkheid de toekomst.