"Koop gewoon een legale versie, Martin, en geniet van het gevoel dat je bijdrage wordt ingezet in een wereldwijde standaard waar we vervolgens weer met z’n allen van profiteren." Twan Deibel reageert onder meer op de door Martin Healey bekritiseerde licentiepolitiek van Microsoft.
In de praktijk is er maar één keus voor de werkplek of thuis: Microsoft, schrijft Martin Healey in zijn column (Computable, 11 januari). Ik ben dat met hem eens, maar ik vraag me af of de diepere betekenis van zo’n standaard doordringt tot Healey. Microsoft zet bij voortduring nieuwe standaarden in de markt waar het W3C het maar druk heeft. Dat C# nu door de Ecma als standaard (nu Java nog) is gekozen, heeft Healey zeker vanwege de feestdagen gemist. De standaarden zijn goed overdacht, missen hun uitwerking niet en er wordt per jaar zo’n slordige 5 miljard dollar aan besteed. Natuurlijk: dat is geld dat de consument uiteindelijk heeft opgebracht, maar wat is er nu mis met de besteding van dat geld aan iets dat we dagelijks zullen gaan gebruiken. Niemand klaagt over het monopolie van Rijkswaterstaat met betrekking tot het wegenbeheer dat dagelijks te kort schiet.
Niemand klaagt over het allergrootste monopolie dat we in het door Healey zo geliefde Europa aan het ontwikkelen zijn: dat van de euro. Met z’n allen worden we gedwongen nota bene tegen de vastgelegde standaard om twee gulden twintig in te leveren voor deze nieuwe munt. Begrijp me goed: het introduceren van deze nieuwe standaard ondersteun ik volledig.
Healey doet dit niet: hij gaat kijken naar Zwitserse franken, Poolse zloty’s en weet ik niet wat. Ik verdenk hem ervan dat hij nog wat eigen muntjes in zijn ouwe sok heeft zitten. Het is zo moeilijk afscheid te nemen van die vertrouwde zekerheid. Daar zit hem denk ik ook de kneep bij Healey met zijn Windows 98 en geliefde Adobe versie 1: bang voor nieuwigheid. Dat is zijn uitdaging nummer 1. (Healey bewijst de uitdaging zelf: niet tevreden over Windows 98. Waarom dan geen W2000 – zoals bijvoorbeeld KPN: Sun/Unix er in zijn geheel uit voor alle online diensten, W2000 servers erin – of XP installeren?)
De wereld verandert, en heeft een unieke kans om een nieuwe standaard te zetten, een nieuwe infrastructuur te implementeren, en er is een gek in de VS die daar 5 miljard dollar per jaar in stopt. Hou nu eens op met je zloty’s en franken prediken, met zeuren dat een nieuwe versie meer geheugen vraagt (256 MB = 45 Euro), en vooral met dingen over XP opschrijven ‘van horen zeggen’. Dan wordt het echt schandalig. Schandaliger dan voortzwoegen met W98.
Want het tegendeel is waar: juist op het punt van gebruikersgemak is Windows XP erg prettig geworden. Het is niet voor niets niet aan te slepen in Nederland, de verkoop is zelfs zo’n twee keer de Microsoft-prognose. XP slaat vooral aan bij de jeugd, en dat is uitdaging nummer 2.
Dan Europa en de licentiepolitiek. Hoe haal je het nu toch in je hoofd om te zeggen dat het goed genoeg is voor Bush, maar niet voor Europa. Dat wij in Europa het nooit zullen accepteren. Niet alleen buitengewoon arrogant om voor deze mensen te spreken, maar ook gewoon dom. De licentiepolitiek is gezet en wordt uitgevoerd. Nu, vandaag. En de politiek is niet meer zoals we misschien gewend waren van Microsoft: illegale versies gedogen. Het is niet meer dan normaal dat je voor het gebruik van software moet betalen. Dat je onderhoud moet betalen waarvoor je nieuwe versies en ondersteuning krijgt geleverd. Zij die daar moeite mee hebben, moeten inderdaad met zloty’s naar de zwarte markt. Koop dus gewoon een legale versie, Martin (uitdaging nummer 3) en geniet van het gevoel dat je bijdrage wordt ingezet in een wereldwijde standaard waar we vervolgens weer met z’n allen van profiteren. Om het bedrag hoef je het niet te laten: het is ordes lager dan wat andere software-producenten van je durven vragen.
Healey doet me denken aan Hagrid uit ‘Harry Potter’. Hagrid woont in zijn eigen wereld, ver buiten de realiteit van de toekomst (Java, linux, unixware, mainframes, enzovoort). Met als belangrijk en enig vervoermiddel de Zweinstein Express (!), een stoomtrein (oude OS-versie) en vreemde hobbies als draakjes liefhebben (commentaar overbodig).
Twan Deibel Werkzaam Bij Een Microsoft-distributeur