IBM lanceert nieuwe, zware servermodellen die alleen het ‘open source’ besturingssysteem Linux draaien. Het bedrijf wil met deze machines inspelen op de verwachte consolidatiegolf voor print-, bestands- en webservers.
De nieuwe machines zijn dan ook geen lichte systemen, maar bestaan uit speciaal geconfigureerde S/390-mainframes (tegenwoordig z-Series geheten) en AS/400-midrange-computers (tegenwoordig i-Series genoemd). Naast het inspelen op de consolidatietrend toont IBM hiermee dat het zijn verbintenis aan Linux zeer serieus neemt.
Beide serverreeksen, respectievelijk z-Series Raptor en i-Series Model 820, gebruiken Linux. Die besturingssoftware draait echter wel op de eigenlijke, hardware-gebonden besturingssystemen van IBM, respectievelijk OS/390 (tegenwoordig z-VM) en OS/400, maar die fungeren slechts als partitie-beheerders voor de virtuele Linux-servers binnen een machine.
Volgens Peter McCaffrey, marketingdirecteur voor de z-Series, zijn deze nieuwe machines een uitvloeisel van de positieve reacties op IBM’s Linux-marketing van vorig jaar. Daarbij positioneerde het bedrijf zijn mainframes als consolidatie-platform voor bestaande Unix- en Windows-serverwerk.
Kosten
"Klanten gebruiken daarbij Linux om de kosten verder omlaag te brengen." Om twijfelaars over de streep te trekken, rekent IBM lagere prijzen voor de Linux-systemen dan voor de reguliere uitvoeringen. Deze korting komt met name voort uit het niet gebruiken – en dus betalen – van licenties voor IBM’s besturingssystemen. Later dit jaar wil IBM de Raptor-machine nog wel uitbrengen als regulier mainframe, dus mét het z/OS als het daadwerkelijke besturingssysteem.
IBM onthulde zijn nieuwe consolidatieservers op de Linuxworld-conferentie die deze week in New York plaatsvond. Concurrent Hewlett-Packard komt met soortgelijke machines. Het brengt twee nieuwe Linux-servers, de cc2300 en cc3300, op de markt voor het beheren van draadloze netwerken en website-hosting. Daarnaast heeft het een bestaande server, de x4000, opgewaardeerd en uitgerust met de Linux-distributie van Red Hat.