Is Econocom de zwaluw onder de ict-bedrijven? De Frans/Belgische hardwaredienstverlener boekte het afgelopen jaar opmerkelijk goede resultaten. Het bedrijf zoekt in Nederland naarstig naar overnamekandidaten. Een overname van Getronics is ondenkbaar, maar in bepaalde delen ervan is Econocom zeker geïnteresseerd.
Wat is het geheim achter Econocom? De hardwaredienstverlener, genoteerd aan de beurzen in Parijs en Brussel, meldt dat de omzet het afgelopen jaar 960 miljoen euro bedraagt, een stijging van 32,4 procent ten opzichte van 2000. De nettowinst steeg met 50 procent tot 19 miljoen euro (1,97 procent van de omzet). Volgend jaar ligt de lat nog hoger: dan wil Econocom de omzet zien te verhogen naar 1,2 miljard euro en moet de winst 2 procent van de omzet bedragen.
Econocom (2000 medewerkers) hanteert een formule met drie kernactiviteiten: het inkopen van hardware, het aanbieden van verhuur en financiering, en het uitvoeren van infrastructuuronderhoudsdiensten.
Per toeval
Volgens de Nederlander Charles de Water, directielid Econocom, zag het bedrijf het licht tijdens de crisis van begin jaren negentig. "Dit wilden we niet nog eens meemaken. We besloten toen dat we ons in goede tijden moesten wapenen tegen de magere jaren. We hebben vervolgens een groot deel van de kostenstructuur variabel gemaakt door kleine voorraden aan te houden en gebruik te maken van handelsagenten."
Oprichter en bestuursvoorzitter Jean-Louis Bouchard vult aan dat hij per toeval achter het succes van de huidige bedrijfsformule is gekomen. "In die crisistijd bleek tot onze verrassing onze Belgische vestiging, die reeds met ons huidige bedrijfsmodel werkte, winstgevend te blijven. Later ontdekten dat we dat de drie activiteiten – leasing, inkoop en onderhoud – elkaar compenseren. In goede tijden stijgt de vraag naar inkoop en diensten, terwijl in slechtere tijden juist de vraag naar verhuur sterk stijgt. "
Bouchard is positief gestemd over de verwachtingen op het gebied van, zoals hij het noemt, it-assetmanagement. Het komt erop neer dat Econocom het regelen en onderhouden van een ict-infrastructuur ("een gecompliceerde levenscyclus") voor klanten uit handen neemt. De bestuursvoorzitter verwacht dat klanten deze tijdrovende bezigheid steeds vaker uit handen geven. Econocom vormt dan het aanspreekpunt voor klanten, maar doet overigens ook niet alles zelf. Voor bepaalde eenvoudige onderhoudsdiensten, bijvoorbeeld die van pc’s, schakelt het andere partijen in.
Overnames
Van de omzet komt ongeveer de helft uit Frankrijk. De vestigingen in België en Nederland vormen de nummers twee en drie. Buiten Europa is Econocom nog actief in de Verenigde Staten (omzet: circa 50 miljoen euro). "In Europa is Econocom de enig overgebleven, grote merkonafhankelijke speler op het gebied van de financiering van langlopende verhuurcontracten", stelt De Water. "Klanten kunnen behoudens bij ons alleen nog terecht bij de leasing-divisies van de fabrikanten zelf, zoals IBM, Compaq en HP."
Van de 2000 medewerkers zijn er zo’n 1600 bedoeld om te detacheren. Dat zijn specialisten in Tivoli-beheersoftware en assetmanagementsoftware van Peregrine, desktop- en netwerkbeheerders, helpdeskmedewerkers en dergelijke.
"In Nederland draaien we met circa 150 medewerkers een omzet van 150 miljoen euro", zegt De Water. "Dat doen we voornamelijk met verhuur van computer- en netwerkapparatuur en het detacheren van pc- en netwerkbeheerders en beheerders van Oracle- en mainframetoepassingen". Hij erkent dat het moeilijk wordt om in Nederland alsnog een positie te verwerven als hardwareleverancier. "Wel zien we brood in desktop-uitbesteding. Op dit vlak willen we overnames plegen. We mikken op ervaren, middelgrote spelers met bewezen bestaansrecht. Nee, ik noem geen namen." En de overname van een grote partij als Getronics? "Niet in zijn geheel, maar bepaalde onderdelen zijn zeker de moeite waard."
In Nederland financiert Econocom via de Stichting Gemlease tevens ict-productuitgaven van gemeentes. Zo sloot Getronics eind vorig jaar een contract met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor het beheer van 600 pc’s van VNG en het bijbehorende netwerk. De financiering daarvan loopt via Gemlease. De Water meent dat de komende jaren meer gemeenten hun beheer zullen uitbesteden. "Ze kampen op dit vlak met een gebrek aan kennis en ervaring. Het wordt voor hen te kostbaar om dit in huis te houden."