Ict-dienstverlener Ordina reorganiseert. Voor 250 tot 300 medewerkers wordt onderzocht of herplaatsing mogelijk is. Lukt dat niet, dan volgt ontslag. Ronald Kasteel, voorzitter van de raad van bestuur, is veel stelliger. Volgens hem worden zo’n 250 van de 4200 medewerkers ontslagen.
Het onderdeel Utilities, Telecom & Media (UTM) krijgt het grootste deel van de reorganisatie te verduren. De medewerkers van UTM werden vorige week ingelicht, de andere bedrijfsonderdelen krijgen de komende twee weken bezoek van leden van de raad van bestuur.
"We moeten zorgen dat het Ordina in de toekomst beter gaat. Na de eerder doorgevoerde indirecte bezuinigingen moeten we nu helaas ook afscheid nemen van een deel van het personeel, hoe naar dat ook is", zegt Kasteel. Hij heeft niet de indruk dat de zaken dit jaar beter zullen gaan dan het voorgaande. Klanten van de dienstverlener hebben volgens hem sneller dan begin jaren negentig gereageerd op het slechte economische tij: "De beslissing om opdrachten uit te stellen of te stoppen is snel gemaakt."
Winstwaarschuwing
Ordina zal een aantal medewerkers gaan herplaatsen. Ook hier zal het in de meeste gevallen gaan om medewerkers van UTM, zegt Kasteel. "Veel van onze klanten behoren tot de top-10 van telecomleveranciers. Die markt is de tweede helft van 2001 tussen de twintig en dertig procent in omvang afgenomen ten opzichte van de eerste helft. Er zijn telecombedrijven die nauwelijks meer investeren."
Ook op de markt voor ingebedde systemen zit het Ordina tegen, aldus Kasteel. "Al met al was dat de reden voor ons om op 13 november als laatste ict-bedrijf een winstwaarschuwing te geven. Toen al kondigden we aan dat er personele maatregelen genomen moesten worden."
De afgelopen zes weken is intensief met de centrale ondernemingsraad (cor) van Ordina overlegd, stelt lid van de raad van bestuur Peter Rademakers. "Dat verliep constructief, de cor heeft met ons meegedacht over dit onderwerp en er is in principe overeenstemming over een sociaal plan." De vakbonden hebben volgens Kasteel de cor van advies gediend. Hij vindt het niet nodig een sociaal plan af te sluiten met de vakbonden.
De cor raadpleegt nu haar achterban, aldus Rademakers. "Het advies verwachten we binnenkort; we vermoeden dat het positief is". De medewerkers van UTM reageerden volgens hem afgelopen dinsdagavond opgelucht dat ze geïnformeerd werden. "Veel van hen hadden de indruk dat we het fatsoenlijk gespeeld hebben."
Om tot een selectie te komen, zijn de medewerkers beoordeeld op drie criteria, aldus Kasteel: inzetbaarheid, kwaliteit en anciënniteit. Uiteindelijk komt er voor iedere medewerker die wordt ontslagen een individuele regeling. Naast deze vertrekregeling bevat het sociaal plan een verhuisregeling voor medewerkers die worden overgeplaatst, en worden vergoedingen vastgesteld voor onder meer studiekosten en juridisch advies. Voor degene die wordt ontslagen zal bij de kantonrechter om een ontslagvergunning worden gevraagd.
Kasteel zegt de 250 medewerkers binnen de eerste drie maanden te willen ontslaan. "Het tempo moet er inzitten. Daarnaast willen we niemand nodeloos angstig maken." Het verlooppercentage bij Ordina is vorig jaar één procent gedaald naar zo’n 14 procent, aldus Kasteel. Op 5 maart maakt Ordina zijn nieuwste jaarcijfers bekend.
Uurtje-factuurtje
Volgens Jan-Paul Veenhuizen, onderhandelaar voor de vakbond FNV, is de beslissing om medewerkers op straat te zetten opmerkelijk. "Ordina saneert. De andere grote dienstverleners proberen de storm uit te zitten." Oorzaak voor de ingreep is volgens hem dat de dienstverlener, meer dan andere, afhankelijk is van detachering. "Ze hebben geen vaste poot, het is een echt uurtje-factuurtje bedrijf." Het sociaal plan vindt Veenhuizen erg mager voor een bedrijf dat het financieel goed gaat.