Microsoft wil invoering van nieuwe softwarelicenties in het onderwijs desgevraagd uitstellen. Het bedrijf zegt verrast te zijn door de commotie over de vorige week bekend geworden prijsverhogingen voor het gebruik van besturingssystemen en toepassingen. De nieuwe licentievoorwaarden leidden dinsdagmorgen tot vragen in de Tweede Kamer.
Minister Loek Hermans wil het bedrijf vragen om uitstel van de prijsverhoging, aldus een woordvoerster van het ministerie. Hermans wil scholen zo de kans geven alternatieven te onderzoeken. Microsoft is van plan bij het volwassenenonderwijs, voorbereidend middelbaar onderwijs en het voortgezet onderwijs per 1 februari de prijzen voor het gebruik van besturingssysteem en toepassingen te verhogen
Volgens een woordvoerster van het ministerie waren scholen totnogtoe best tevreden over de prijsafspraken van Microsoft. "Scholen zijn overvallen door deze verhoging. Met name voor scholen die veel aan ict doen, pakt de nieuwe afspraak vervelend uit." Volgens de nieuwe overeenkomst betalen scholen niet langer op basis van het aantal medewerkers en leerlingen. De prijs wordt vanaf komende maand bepaald aan de hand van het aantal pc’s dat een school bezit.
Het ministerie wil de scholen helpen door het bedrijf om een later ingangsdatum te vragen. "Het is niet de taak van de minister om over prijzen van software en hardware te onderhandelen. Het blijft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van scholen zelf om een keuze te maken."
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Ursie Lambrechts, voor de D66-lid van de Tweede Kamer, had afgelopen dinsdagmiddag tijdens een debat de minister willen vragen in actie te komen tegen de prijsverhoging. De voorzitter stond haar dat niet toe, omdat SP-collega Harry van Bommel eerder schriftelijk vergelijkbare vragen had ingediend. Van Bommel: "Ik vind het ronduit schandalig dat het bedrijf alleen oog heeft voor de winstcijfers."
Marleen Barth, Tweede Kamerlid voor de Pvda, hoopt dat het ministerie van Onderwijs in staat is bij Microsoft lagere prijzen te bedingen. Lukt dat niet, dan moet het ministerie de scholen extra budget beschikbaar moet stellen. Volgens haar zijn ook de scholen in België verrast dor de nieuwe tarieven voor Microsoft-programma’s. De prijsverhoging is wellicht aan te pakken via de Europese Unie, suggereert ze.
Microsoft is overigens niet de enige aanbieder, stelt Barth: "Was dat wel zo, dan zouden we via de Nederlandse mededingingsautoriteit ingrijpen. Als ik Apple was, dan wist ik het wel."
Joop Wijn, Tweede Kamerlid voor het CDA, zou liever zien dat Microsoft de prijsverhoging stapsgewijs doorvoert. "In een keer de prijzen voor software met 250 procent ophogen gaat wel te ver." Het bedrijf heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid, meent Wijn, die bij de beslissing over de prijs van de licenties zou moeten meewegen.
Wijn wil daarnaast dat het ministerie van Onderwijs via Kennisnet scholen aan alternatieven helpt voor het besturingssysteem en toepassingen. "Leg op het onderwijsnetwerk maar uit hoe makkelijk het is om met ‘open source’ software te werken, of geef er een cursus Word Perfect. De meeste scholen zijn ondertussen gewend aan Microsoft. Maar de overheid moet ervoor zorgen dat scholen kunnen kiezen."
Prijsverhoging belemmert integratie ict en onderwijs
Microsoft brengt scholen in de problemen. Dat meldt de stichting Ict op School. De vorig jaar opgerichte stichting vertegenwoordigt besturen en management van scholen en zet zich in voor de verbetering van ict-producten en -diensten voor primair- en voortgezet onderwijs.
De prijsverhoging per 1 februari belemmert de integratie van ict in het onderwijs, zegt directeur Mees van Krimpen. Voor scholen die al veel geïnvesteerd hebben in ict, is het extra schrijnend. Hoe meer pc’s men heeft, hoe meer geld men aan Microsoft kwijt is.
De softwarefabrikant berichtte de scholen vorige week over prijsverhogingen voor het gebruik van software. Het nieuwe contract dat de scholen krijgen aangeboden kost gemiddeld 400 procent meer dan het huidige. Een gemiddelde basisschool betaalt na de prijsverhoging bijna 450 euro meer per jaar, rekent de stichting. Een school voor voortgezet onderwijs is al gauw 1700 euro extra kwijt. Er zijn ook al voorbeelden van scholen die met een prijsverhoging van 1000 procent te maken krijgen.
Volgens Krimpen maakt Microsoft misbruik van haar dominante positie. Scholen zijn met zeer aantrekkelijke prijzen afhankelijk gemaakt. "Een overstap naar andere leveranciers kan alleen met veel werk en tegen hoge kosten." Scholen krijgen nu minder dan drie weken tijd om te reageren op de prijsverhogingen en moeten zich vervolgens voor drie jaar vastleggen. De tariefstructuren noemt hij "ondoorzichtig".