Voorbij zijn de dagen waarin een pas afgestudeerde natuurkundige, bioloog of historicus aan de slag kon bij een ict-bedrijf.
Ze hadden enige kennis van automatisering of geen flauw benul." We namen ze graag aan, want anders zaten we helemaal zonder", verhaalt een van de ict-directeuren net na het ondertekenen van de ontslagbrieven. De vraag naar ict-diensten is behoorlijk afgenomen, met gevolgen voor zowel degene die net in dienst kwam als degene wiens kwaliteit niet was bewezen. De numeriek natuurkundige, de ecoloog, de oudheidkundige, ze kunnen – een ervaring rijker – in hun oorspronkelijk vakgebied op zoek naar ander werk.
De kleinste ict-bedrijfjes, niet gespecialiseerd in beveiliging of Java, moesten het afgelopen jaar de race al opgeven. De grotere detacheerders proberen het personeel zo lang mogelijk aan te houden. Zo kunnen ze straks – begin 2003, zo voorspellen de analisten – bij het aantrekken van de markt snel aan de vraag voldoen.
Dat de ademnood hoog is, bewijst Ordina. Het snijdt als eerste grote Nederlandse dienstverlener in eigen vlees, al wist de directie niet duidelijk te maken of sprake was van arbeidsplaatsen of arbeiders.
Andere treffen minder harde maatregelen en brengen gestaag de aantallen ict’ers in overeenstemming met de vraag. De middelgrote detacheerders met enkele honderden medewerkers, zoals Aino, Inter Acces en Solidium, krijgen het misschien het zwaarst te verduren. De bedrijfsreserves zijn natuurlijk niet overal even vet en zoals de net ontslagen bioloog leerde: alleen de meest aangepasten zullen overleven. De natuurkundige had op zijn beurt de directeur het verschil tussen 250 fte en 250 medewerkers graag nog eens uitgelegd. De komende maanden zal blijken wie historie wordt, en wie geschiedenis maakt.
Gijs Hillenius en Rik Sanders