Hoewel er wordt geklaagd over ‘bankzitters’ is er een tekort aan ict’ers. De Fenit schat het gebrek op ongeveer 3400 hbo+’ers
Grote detacheerders klagen dat zij geen werk hebben voor een aantal personeelsleden, waar zij een jaar geleden nog niet aan de vraag wisten te voldoen. Hoeveel bankzitters Nederland op het moment telt, valt lastig te achterhalen. Bij diverse bedrijven valt echter te horen dat mensen werkloos thuis zitten.
De detacheerders hopen dat over een half jaar de economische omslag plaatsvindt en de bankzitters weer aan het werk kunnen.
Tegelijk staan de marges stevig onder druk. Onder aanvoering van IBM en Philips breken nu zelfs overheidsinstanties detacheringscontracten op om prijsverlagingen af te dwingen.
Machiel de Rooij, woordvoerder van brancheorganisatie Fenit zegt dat ons land nog steeds een tekort heeft aan bekwaam ict-personeel, momenteel 3400 mensen. Daar zit overigens wel een daling in: in januari vorig jaar bedroeg het tekort nog 7400 mensen. "Wij hebben het dan wel over mensen met minimaal hbo. Mocht er personeel op de bank zitten, dan zijn dat werknemers met een lager opleidingsniveau. Dat kan ook wel kloppen, omdat het lastiger is mbo’ers in te zetten op andere projecten. Die zijn minder flexibel en staan daardoor eerder aan de kant."
Het probleem ligt aan de bazen zelf: die hebben geen bal verstand van computers, Microsoft maakt hiervan
gretig gebruik met het MCSE traject (net alsof iemand die een braindump op het internet uit zijn kop leert verstand heeft van de praktijk!) en ik snap niet dat een baas liever een HBO’er wil die nog niet eens
het verschil tussen een hub en een router weet, boven een fanatieke en leergierige MBOer
goed nieuws! over 10 jaar werken we allemaal met Linux, als Microsoft doorgaat met zijn mensen schendings praktijken! (XP)
Ook als HBO-er kom je zeer moeilijk aan de bak! Vooral als je, zoals ik, de 50 gepasseerd bent. Dan kun je het schudden. Als je dan de pech hebt dat je vorige baas te weinig deed aan opleiding,wordt het vrijwel onmogelijk weer een baan te vinden in de ICT.
Nee, de dames/heren willen allemaal 20-25 jarigen, liefst met HBO én 5 jaar ervaring. En maar zeuren dat ze geen mensen kunnen krijgen. Maar als ze de oudere werklozen een opleiding of bijscholing zouden bieden, zouden ze werknemers mét ervaring hebben en nog trouw ook. Want er wordt door de werkgever aan die jonge werknemers heel wat geld besteed. En na een paar jaar gaan ze job hoppen. Weg geïnvesteerd geld! En omdat ze nu geen blik jongeren meer open kunnen trekken willen ze die uit het buitenland halen.
Ik zou willen zeggen: Werkgevers, gun eerst je oudere landgenoten een kans!
Dat het bedrijfsleven een harde scheiding trekt tussen een MBO-er en een HBO-er is al lang een feit. Maar met de ervaring die het zelfde bedrijfsleven heeft opgedaan met MBO-ers al dan niet met extra begeleiding op een zogenaamde HBO plek neer te zetten en de praktijk ervaring die de MBO-er daar opdoet, en dan ook goed functioneerd, kan een HBO-er met een theorie niet of nauwelijks tegenop. Een IT-er wordt nu in de schaarste en in de dip van de economie beoordeeld op zijn of haar papieren en niet op kunde inzet en ambietie. Immers een bedrijf die opzoek is naar een goede IT-er heeft meer aan een persoon die van zijn vak houd en alles in het werk stelt om zijn vak zo goed mogelijk uit te oefenen dan een persoon met een hogere opleiding die alles in de praktijk moet gaan uitvoeren wat hij op papier heeft geleerd met een instelling van, lukt het me hier niet dan ga ik toch naar een ander bedrijf, immers ik ben hoger opgeleid.
Conclusie: In de ICT kan men niet iemand beoordelen op zijn kunde door naar ziijn papiertje te kijken. De persoon is een IT-er of is het niet.
Waarom wordt er nooit over MBOplus gesproken? Dat zijn Havisten die een versnelde plus nog eens extra verzwaarde opleiding MBO (systeembeheer) hebben gedaan. En die weten het verschil wél tussen een hub en een router (en eventueel een switch). Tevens krijgen zij lessen in communicatie (en de daarbij behorende certificaten), iets wat natuurlijk goed aansluit op het HAVO.
Beste Machiel,
Ik zit op de bank, sterker nog: ik wordt ontslagen. Toch heb ik een HBO-opleiding. Ik ken meerdere collega’s die in hetzelfde (zinkende) schuitje zitten. Besta ik niet of ben jij misschien niet helemaal op de hoogte?
ik ben het eens dat ze oudere mensen ook een kans moeten geven! By the way oudere mensen zijn meer trouw en hebben nog een hele berg ervaring ook. Wat wil je nou nog meer!
Oke, en waarom ben ik dan al 8 maanden op zoek naar een baan? Omdat er geen werk is.
Ik ben zelf een IT-er (Informatica HBO) en na mijn opleiding kon ik overal terecht waarbij ik, vergeleken met mijn vrienden met andere HBO opleidingen, veel betere vergoeding en arbeidsvoorwaarden had. Als de klant jouw inzet vroeg, dan ga je ondehandelen alsof jij hem betaalt.
Er is nog steeds werk genoeg, alleen bedrijven vragen kwaliteit, professionele houding en geen 200.- per uur voor iemand die twee computers via een netwerk aan elkaar kan knopen.
En wat dan te zeggen over ambitieuze it-vrouwen? Wanneer ik solliciteer en vertel waar mijn ambities liggen word ik vreemd aangekeken, omdat een vrouw toch nog altijd een ‘ander soort’ functie hoort te ambiëren. Gedoemd tot zelfstudies, omdat geen bedrijf zich durft in te laten met een vrouw vervolg ik mijn weg naar de o zo gewilde HBO-gestudeerden. En dan nog maar eens kijken of een vrouw op HBO niveau serieus wordt genomen.
Ik zat al 7 maanden op de bank en ben nu met 5 anderen ontslagen. Het detacheringsbedrijf zat in de telecom. Je hebt ICT en Telecom. Ik heb bij de KPN gewerkt en kan nu bij geen ander telecombedrijf terecht op het moment. Ik hoor ze nog zeggen: We zijn bang dat je naar Libertel gaat. Nou ze hebben geen interesse. Ik verwacht wel dat in juni/juli alles weer aantrekt.