Hoewel er wordt geklaagd over ‘bankzitters’ is er een tekort aan ict’ers. De Fenit schat het gebrek op ongeveer 3400 hbo+’ers
Grote detacheerders klagen dat zij geen werk hebben voor een aantal personeelsleden, waar zij een jaar geleden nog niet aan de vraag wisten te voldoen. Hoeveel bankzitters Nederland op het moment telt, valt lastig te achterhalen. Bij diverse bedrijven valt echter te horen dat mensen werkloos thuis zitten.
De detacheerders hopen dat over een half jaar de economische omslag plaatsvindt en de bankzitters weer aan het werk kunnen.
Tegelijk staan de marges stevig onder druk. Onder aanvoering van IBM en Philips breken nu zelfs overheidsinstanties detacheringscontracten op om prijsverlagingen af te dwingen.
Machiel de Rooij, woordvoerder van brancheorganisatie Fenit zegt dat ons land nog steeds een tekort heeft aan bekwaam ict-personeel, momenteel 3400 mensen. Daar zit overigens wel een daling in: in januari vorig jaar bedroeg het tekort nog 7400 mensen. "Wij hebben het dan wel over mensen met minimaal hbo. Mocht er personeel op de bank zitten, dan zijn dat werknemers met een lager opleidingsniveau. Dat kan ook wel kloppen, omdat het lastiger is mbo’ers in te zetten op andere projecten. Die zijn minder flexibel en staan daardoor eerder aan de kant."
Heren en dames, ik denk dat de blik eens naar binnen gericht moet worden. Het draait wel degelijk om ervaring en persoonlijke kwaliteiten, waarbij initiele opleiding van ondergeschikt belang is.
Ik heb nog niet eens een MBO-opleiding afgemaakt en kwam daarvoor van de MAVO, maar werk wel al jaren succesvol bij één van de groten in de it-sector waar uitsluitend HBO’ers en Academici worden aangenomen. Of, mensen zoals ik, met een enorme berg ervaring en succesvolle projecten op het CV.
Daarnaast heb ik nog nooit een dag op de bank gezeten en begin binnenkort wederom aan een leuk project. Dus: hoog opgeleid of niet, het gaat er om wat je in de praktijk bewezen hebt.