Marie-José Jamin, de nieuwe directeur van de NGN, wil meer energie steken in belangenbehartiging voor haar leden. Ook seminars en cursussen op netwerkgebied krijgen een nieuwe impuls, om de kennis van de drukbezette netwerkbeheerders op peil te houden. De plannen leiden niet tot een verhoging van het lidmaatschap, zo verzekert de kersverse directeur.
Er wacht mij een behoorlijke uitdaging om de NGN (Netwerkgebruikersgroep Nederland) een nieuw gezicht te geven." Zo omschrijft Jamin de taak waar zij zich als nieuwe directeur van de NGN voor gesteld ziet. Netwerkbeheerders werken in een cruciale positie, doordat zij onmisbare ict-systemen draaiende moeten houden, verklaart Jamin. Het is belangrijk voor deze mensen om een vereniging achter zich te hebben, die hun belangen behartigt en hun kennis op peil helpt te houden.
Jamin mikt op een groei van het ledental. Een breder aanbod van seminars en cursussen en een actievere rol van de NGN bij het aanpakken van misstanden in de ict zal het ledental doen groeien. De directeur schat het groeipotentieel van de vereniging hoog in. Volgens haar werken er in Nederland zeventigduizend beheerders die honderd werkplekken of meer onderhouden. Momenteel telt de vereniging vierduizend leden. De actievere rol van de NGN wil Jamin bekostigen uit het lidmaatschap van nieuwe leden. Verder verwacht zij meer geld uit sponsoring van het NGN-congres en advertenties in de Lan-magazine te kunnen halen. Het lidmaatschap van de NGN gaat in ieder geval niet omhoog.
UItdaging
Voor Jamin bij de NGN terechtkwam, was zij hoofdredacteur van de Nederlandse editie van National Geographic. April 2000 is vanuit Washington het startsein gegeven voor een Nederlandstalige editie van dit Amerikaanse blad. In juli van dat jaar was het nulnummer klaar, terwijl er wat betreft huisvesting en medewerkers van het blad nog nauwelijks iets geregeld was, zo schetst Jamin. Nu het blad zijn bestaansrecht verdiend heeft, vindt ze het tijd voor een nieuwe stap. "Ik ben niet het type hoofdredacteur dat in rustig vaarwater onderwerpen voor de volgende aflevering van het blad overdenkt. Ik moet bouwen en voor grote vraagstukken komen te staan." Als directeur van de NGN vervult Jamin het hoofdredacteurschap van Lan-magazine, het lijfblad van de verenging van netwerkbeheerders.
Het saaie en stoffige imago van netwerkbeheerders staat volgens Jamin een uitdaging niet in de weg. " Op 7 november heb ik mijn gezicht even laten zien op het NGN-congres. Ik trof geen saaie mensen, maar juist een heel gemêleerd publiek aan." Wel noemt ze netwerkbeheerders voorzichtig. "De meeste beheerders zijn dolblij dat systemen waar ze verantwoordelijk voor zijn, blijven draaien. Voor nieuwste versies van software is weinig animo, maar dat kan ik me ook heel goed voorstellen als je storingen van honderden pc’s moet zien te verhelpen", zegt Jamin.
Actie
Jamin noemt de actie van NGN tegen de nieuwe licentiepolitiek van Microsoft als goed voorbeeld van belangenbehartiging, waar de vereniging meer energie in wil steken. De producent van het besturingssysteem Windows stapt over van een licentie naar een abonnement op zijn software, waardoor gebruikers veel duurder uit zijn. De NGN heeft dit feit onder de ogen van de Nederlandse mededingingsautoriteit Nma geduwd, aldus Jamin.
Het aankaarten van problemen bij Kennisnet, een landelijk netwerk waarmee scholen toegang krijgen tot internet, noemt zij als tweede voorbeeld van belangenbehartiging. Instellingen in het Noorden zagen zich geconfronteerd met inlogproblemen en een instabiele verbinding. Door mensen bij elkaar te brengen zijn dit soort kinken in de kabel voor een groot deel opgelost.
Met het oog op kennisoverdracht wil de NGN dit jaar extra aandacht besteden aan beveiliging van it-systemen. Er komen volgens Jamin steeds snellere maar ook meer open verbindingen met de buitenwereld die de noodzaak tot beveiliging verhogen.
Op 13 februari heeft de NGN een seminar gepland over anti-virusoplossingen. Verder verwacht Jamin dat de dunne client aan een nieuw leven begint. "We hebben de golfbeweging gezien dat softwaresystemen van de mainframe naar de lokale computers verhuisd werden. Nu is de server weer helemaal terug als centraal werkpaard van organisaties."