Anderhalf jaar na de oprichting van hun maatschap voor ict’ers lijken de twee oprichters erin geslaagd automatiseerders te helpen hun loondienst te ruilen voor een zelfstandigenbestaan. De ict’ers die als maat zijn aangesloten, zijn tevreden: "Weer voor een baas werken? Ik zou gillend gek worden."
Terug naar de grote detacheringsbedrijven willen ze niet, de maten van Free IT. Anderhalf jaar na de oprichting van de eerste maatschap (zie kader) van automatiseerders werken ze weliswaar allemaal op detacheringsbasis. Wat is het verschil? De maten zijn baas over hun eigen tijd. "Ik kan zelf bepalen of ik deze week een dag minder ga werken. Ik heb geen baas die veertig uur werk van me eist," zegt Arjan Oudshoorn (34). "Wil ik er van de zomer een maand tussenuit en de klant vindt het goed, dan kan het gewoon."
"Ik zat er al een tijd over te denken om voor mezelf te beginnen," vertelt Keesjan van Roeden (30). "Met Free IT koop je jezelf een netwerk, je krijgt een deel van je maandinkomen voorgefinancierd en de kans samen iets op te bouwen. Met de maten kun je gezamenlijk een project aan; dat houdt het werk interessant."
Golfles
Het enige waar het de maatschap aan ontbreekt is een grote opdracht waar alle ict’ers van de maatschap met elkaar aan kunnen werken. Het versterkt de band tussen de maten, die elkaar nu ongeveer een keer per zes weken opzoeken voor een vergadering en een golfles. "Het zou leuk zijn elkaar te spreken over zo’n klus," zegt Haico Toxopeus (35). Hij begon als eerste ict’er bij de maatschap. Toxopeus: "Ik vind het niet erg om gedetacheerd te zijn, het is altijd goed voor je netwerk." Het bevalt hem best bij de maatschap: "De korte lijnen zijn wel heel prettig." Het zakelijke contact met zijn collega’s in de maatschap is prima. "Ik ken ze ook weer niet zo goed dat ik straks een biertje met ze ga drinken".
Toxopeus noemt als voordeel van de maatschap dat hij nu zelf bepaalt welke cursus hij volgt. Bij grote detacheringsbureaus is een detacheerder volgens hem een kostenpost waar facturen tegenover moeten staan, en die daarom altijd veertig uren moet draaien. "Ik heb een jaar lang moeten zeuren om een cursus internet-scripting te mogen volgen. Ook een cursus C++ kon niet. De reactie was altijd: ‘Waarom nou die, je specialisme is toch Visual Basic?’, of ‘Kan dat niet in je eigen tijd?’"
Oudshoorn noemt nog een reden voor het gemeenschappelijke karwei: "We willen de eindverantwoordelijkheid krijgen voor een project. We willen onze eigen ideeën erin kwijt kunnen. Door een vaste prijs af te spreken ga je risico dragen, dat sluit aan bij je zelfstandigheid."
Een dergelijke opdracht vinden is niet zo eenvoudig. De bedenkers en oprichters van de maatschap, Bart Timmer en Pascal de Koning, willen de drie verschillende disciplines van de maatschap erin verenigen; de klus moet daarom zowel Oracle-, Java- en Microsoft-ict’ers boeien. De Koning: "Onze naam is nog niet zo groot dat we geheel zonder steun op dergelijke projecten kunnen inschrijven. Samenwerken met een groter ict-bedrijf is dan verstandiger." Een opdracht voor het reorganiseren van de ict-reorganisatie van telecombedrijf BT-Ignite doen de twee daarom nog samen met het bedrijf Clockwork.
De twee begrijpen echter goed dat de automatiseerders in de maatschap wel wat meer willen dan onderaannemer zijn. Ook zij verkozen hun eigen bedrijf boven de vaste baan bij bedrijven als Randstad en ABN Amro.
Ongeduldig
Voorlopig blijft het bij detacheringswerk of projecten als onderaannemer. Zo wachten de twee oprichters met spanning af welk nieuw gevechtsvliegtuig Nederland kiest. Wordt het de Amerikaanse Joint Strike Fighter, dan hebben ze daar via Perot Systems werk aan.
De maten zijn niet ongeduldig, al willen ze bij de vergaderingen nog wel eens van mening verschillen over de ideale opdracht en of die moet worden aangenomen op basis van een vaste prijs of tegen een uur-vergoeding. Toxopeus: "Als een klant goed kan specificeren wat hij wil, dan is werken op basis van een vaste prijs geen probleem." Van Roeden lijkt het niet met hem eens: "Spreek je een vaste prijs af, dan loop je het risico dat je zo snel mogelijk werkt en de klus zo snel mogelijk afrondt. De klant wil daarentegen zoveel mogelijk kunstjes. Zo’n afspraak is voor geen van de partijen goed. Ik heb liever dat we samen met de opdrachtgever de lijst met gewenste toepassingen vaststellen op basis van prioriteit."
Kennisdeling
De maatschap voor ict’ers Free IT werd begin 2000 opgericht door Bart Timmer en Pascal de Koning. Tijdens het werken bij uitzendorganisatie Randstad kwamen ze tot de conclusie dat een detacheerder beter klein kan zijn. Een manager van een klein bureau houdt meer contact met zijn detacheerders.
De ict’ers die worden toegelaten tot de maatschap hebben allen minimaal vijf jaar werkervaring. Ze leveren dertig procent in van de opbrengst van een klus, in ruil waarvoor Timmer en De Koning zorgen voor het contact met bijvoorbeeld nieuwe opdrachtgevers, verzekeringen, adviseurs of de auto-leasemaatschappij. Timmer: "De maten voeren de organisatie aan. Het resultaat is kennisdeling en een goede onderlinge band." De maatschap telt nu 15 ict’ers, verdeeld over teams gespecialiseerd in Oracle, Microsoft en Java.