Als regelmatig gebruiker van een pc en Windows 98 ben ik ontsteld door de vreselijke kwaliteit van dat product. De problemen worden vergroot door de even verschrikkelijke standaarden van veel van de gebruikelijke applicaties.
Een van de ergste trends is de wijze waarop nieuwe versies worden opgesmukt, wat ze aantrekkelijker maakt voor de marketeers en kennelijk voor de recensenten die ergens over moeten schrijven. In de meeste gevallen worden deze versies er echter minder functioneel door. Uit enige persoonlijke ervaring weet ik dat nieuwere versies onderdoen voor de oudere. Zo is Adobe Photodeluxe versie 1 veel beter dan de versies 2 en 3! Het staat buiten kijf dat een veel simpeler en robuuster besturingssysteem met geschikte applicaties uitermate gewenst is. Helaas krijgen we dat nog niet. Er is een redelijke keuze in servers, hetzij op bedrijfseigen hardware (mainframes, HP, Sun, Unix-varianten van IBM, of aanpassingen van Unisys aan NT, enzovoort.), hetzij op producten die op Intel zijn gebaseerd (Windows, Unixware en Linux). Op de server wordt Java de norm voor ondersteunende applicaties, en dientengevolge valt er te kiezen uit een hoop software. Maar voor de pc op de werkplek of thuis is er in de praktijk maar één keus, Microsoft.
Linux zal oprukken, en alternatieve architecturen voor de pc, op basis van dunne-client communicatieapparatuur, zullen opdoemen, terwijl Apple doorworstelt. Maar de meesten van ons zijn getrapt in de valkuil van Microsofts monopolie. Alleen de Amerikanen konden Microsoft weg laten komen met zijn overduidelijke monopolie, en ontkennen dat het bestaat.
Als we dus niet een praktischer alternatief voor Windows 98 of NT kunnen krijgen, zal XP dan het antwoord zijn? We moeten afwachten, maar de eerste tekenen zijn niet bemoedigend, vrees ik. Mijn eerste reserves ontstonden toen mijn dagblad een gratis cd bijleverde, met daarop een videotour langs het prachtige XP. Na 20 seconden draaien crashte helaas mijn Windows 98, een slechte start! Ook een volgende poging leverde hetzelfde resultaat, en dus heb ik nog steeds niet gezien hoe indrukwekkend XP is. Ik moet dan ook afgaan op de eerste indrukken van mijn collega’s die het een typische ‘upgrade’ vonden, veel show, mooi voor recensenten, maar vreselijk tekortschietend als het gaat om gebruisvriendelijkheid, die we juist zo erg nodig hebben. Waarom heeft eenvoud toch zo’n slechte klank in de it-industrie?
De uitgave van XP toonde hoe groot de problemen van de it-industrie zijn geworden, omdat de lancering de aandacht van de gewone tv-nieuwsprogramma’s trok. Helaas voor Microsoft benadrukten de recensenten op tv het pijnlijke feit dat dit product de eisen aan de pc geenszins verlaagt, maar dat het daarentegen aanzienlijk meer resources nodig heeft dan zijn voorlopers. Het is met andere woorden slechts algemeen relevant voor nieuwe hardware. Ik ben er zeker van dat het Wintel-broederschap zich te laat realiseerde dat het zijn hardware aanzienlijk moest opwaarderen.
In de VS verkneukelde Microsoft zich, tot ongenoegen van Sun, vanwege de schikking met betrekking tot de bepaling van de regering over splitsing van het bedrijf. Het wordt gezien als een middel om de dalende verkoop in de it-industrie op te krikken, hoewel ik altijd dacht dat er belangrijker zaken waren om over na te denken dan pc’s. Maar de Europese regeringsinstanties zullen niet zo vergevingsgezind zijn. Het is Microsoft duidelijk gelukt steun te verwerven in de VS tijdens de laatste verkiezingen, maar dat zal in Europa niet lukken. Het monopolie heeft een negatieve impact op de Europese software-industrie Zonder twijfel zal Linux veel meer mogelijkheden bieden voor Europese producten dan XP. Het merendeel van de software die in gebruik is, is van Amerikaanse origine. De Gemeenschap is zich daar ongetwijfeld van bewust, en wil die situatie veranderen. Het is onwaarschijnlijk dat ze Microsoft met rust laten, met name omdat het door eerdere bepalingen van het Amerikaanse hof de leiding kreeg.
Europa is een grote markt voor Microsoft. De voorgestelde licentieschema’s zijn misschien acceptabel voor de regering van Bush, maar niet in Europa. De vraag rijst dan ook of het bedrijf niet twee strategieën kan volgen, een voor de VS en een voor Europa. Dat zou een nachtmerrie zijn gezien de toenemende globalisering van bedrijven en de invloed van winkelen via internet.
Ik denk dat ik voort zwoeg met Windows 98, hoe schandelijk dat ook is.
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.