Patricia Russo heeft het roer overgenomen van veteraan Henry Schacht bij Lucent, de Amerikaanse producent van telecomapparatuur. Zij moet het concern er weer bovenop helpen, dat nog steeds met moeilijke marktomstandigheden kampt. Lucent Nederland is blij met de oudgediende.
Voordat Russo april 2001 de post van president en chief operating officer aannam bij Eastman Kodak, werkte zij al twintig jaar bij het bedrijf. De vertrekkende ceo, die aanblijft als bestuursvoorzitter Henri Schacht is blij met haar komst. "Patricia begrijpt en omarmt de herstructering van Lucent en kan deze naadloos van me overnemen." Analisten plaatsen juist vraagtekens bij de persoon van Russo, omdat ze te dicht op de bedrijfscultuur zou zitten, die het concern uiteindelijk in diepe problemen heeft gebracht. In korte tijd heeft Lucent er 16 miljard dollar doorgejaagd en zijn tienduizenden mensen ontslagen.
Bij Lucent Nederland is men blij met de komst van Russo. Woordvoerster Ineke Jansen van Lucent Nederland omschrijft haar als een warme persoonlijkheid met behoorlijke wapenfeiten. Russo heeft de tak voor bedrijfsnetwerken niet onverdienstelijk bestuurd. Later is dit bedrijfsonderdeel verzelfstandigd doorgegaan onder de naam Avaya. "Wat betreft daadkracht kan ze zich meten met de ceo van HP, Carly Fiorina", aldus Jansen.
Reorganisatie
Volgens Jansen zijn de vorig jaar aangekondigde reorganisaties inmiddels uitgevoerd. Op dit moment telt Lucent Nederland 1600 medewerkers. Begin 2001 kwam het personeelsbestand nog uit op een kleine drieduizend medewerkers. In het voorjaar van 2001 zijn ingehuurde werkkrachten weggestuurd, een aantal ondersteunende taken zoals bewaking van buiten ingekocht, en arbeidskrachten vervroegd met pensioen gestuurd. In de zomer was het eigen personeel aan de beurt. De negenhonderd geschrapte arbeidsplaatsen hebben uiteindelijk 450 gedwongen ontslagen opgeleverd. De rest is vrijwillig opgestapt of heeft gebruik kunnen maken van aangeboden regelingen als prepensioen.
Andy Voogd, voorzitter van de ondernemingsraad, bestempelt de reorganisaties bij Lucent Nederland als ‘zakelijk gezien goed verlopen’. Hij zag een constructief overleg tussen ondernemingsraden, vakbonden en werkgever over een sociaal plan, maar omschrijft het gedwongen vertrek van Lucent-medewerkers als een pijnlijke exercitie. De huidige werksfeer is goed, aldus Voogd. "Aan de ene kant gedragen de overgebleven werknemers zich kranig en zetten ze hun schouders onder het werk. Aan de andere kant zet hun menselijke aard hen aan tot voorzichtigheid." Voogd sluit verdere banenreducties in Nederland niet uit, omdat hij de marktsituatie nog steeds niet ziet herstellen.
Geldnood
Carla Kiburg, als vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten betrokken bij het sociaal plan bij Lucent, zegt ook dat de reorganisatie bij Lucent redelijk gladjes is verlopen. Ook zij bestempelt de reorganisatie bij Lucent als noodzakelijk kwam, omdat het bedrijf gedwongen was een nieuwe koers te varen. Kiburg constateert dat Russo bij haar aantreden gelijk al heeft aangegeven te reorganiseren, als het bedrijfsresultaat opnieuw tegenvalt. Binnenkort is een nieuwe vergadering van de Europese ondernemingsraad belegd. In augustus vorig jaar vond een zelfde bijeenkomst plaats om de toen voorgenomen reorganisatie te bespreken.
Ook het aanhoudend slechte economische klimaat is voor Kiburg een aanwijzing dat een nieuwe herstructurering een realistisch scenario is. Ze ziet om zich heen dat telecomaanbieders nog steeds in geldnood zitten en dat er voorlopig nog geen verandering in deze situatie komt. Telecombedrijven bestellen voorlopig geen producten bij Lucent met alle gevolgen van het bedrijf voordien. Daarnaast dreigt Lucents telecomaanbod steeds meer ingehaald te worden door nieuwe ontwikkelingen.