De Nederlandse vestiging van Exodus is failliet verklaard. Verkoop van het internetdatacentrum in zijn geheel of een publieke verkoop van apparatuur en onroerende zaken behoren tot de mogelijkheden. Dat laatste lot wacht mogelijk ook andere vestigingen van Exodus. De overname door Cable & Wireless van 26 internetdatacentra van Exodus is echter minder zeker dan het lijkt.
De Nederlandse rechter heeft op 19 december 2001 het faillissement uitgesproken over de Nederlandse vestiging van Exodus, die onder de naam Globalcenter Netherlands opereerde. De activiteiten in het datacentrum staan op een laag pitje en het grootste deel van het personeel is naar huis gestuurd. Toch sluit curator Bart Mendel niet uit een koper te vinden, zodat het datacentrum een nieuw leven kan beginnen.
Om die doorstart te kunnen maken, moet eerst uitgezocht worden wie de eigenaar is van de apparatuur in het internetdatacenter. Dit kost de nodige tijd, omdat er een groot aantal afspraken met verschillende partijen is. Exodus Nederland opende augustus 2001 pas zijn deuren en was nog druk bezig om de geplande computerruimte bedrijfsklaar te maken. De moederorganisatie claimt het eigendomsrecht op de Nederlandse vestiging, maar dit ligt genuanceerder. Voor veel bezittingen geldt dat het eigendom niet is uitgespeld, omdat het concern veel te druk was met de uitrol van zoveel mogelijk datacentra.
Desinteresse
Robert Rosier, tot voor kort bedrijfsleider bij de Nederlandse vestiging van Exodus, zag een goede toekomst weggelegd voor Exodus in Nederland. Er waren genoeg klanten en geld om te beginnen in Nederland aldus Rosier, maar het moederbedrijf had geen interesse in continuatie van dit datacentrum. Blijkbaar is hun inschatting dat hier een overschot is aan computerruimte, geeft Rosier als verklaring.
Cable & Wireless bood eind november vorig jaar 850 miljoen dollar voor 26 voornamelijk Amerikaanse internetdatacentra van Exodus. De Europese datacentra vallen buiten dit bod met uitzondering van een centrum in Londen en één in Frankfurt. Exodus kreeg zijn Europese internetdatacentra begin vorig jaar in handen door de hostingtak met de naam Globalcenter voor een bedrag van zes miljard dollar over te nemen van carrier Global Crossing. Meer dan de helft van de overnamesom is in contanten betaald. De leningen die Exodus hiervoor moest aangaan, hebben het bedrijf in problemen gebracht.
Onzeker
De overname van de Amerikaanse internetdatacentra van Exodus door Cable & Wireless is minder zeker dan het lijkt. Het wachten is op de officiële afronding. Ceo Graham Wallace van Cable & Wireless krijgt steeds meer tegenwind van grootaandeelhouders. Zij betwijfelen of de overnamesom goed besteed is. In de Sunday Times van 30 december noemt een institutionele belegger liquidatie van Exodus een betere oplossing.
De beleggers zijn er erg op gebrand dat Cable & Wireless zuinig met zijn kasreserves omspringt. Het bedrijf zag afgelopen jaar 25 miljard dollar van zijn waarde wegvloeien. Voor een groot deel ligt dit aan het rampzalige beursjaar, waarin het aandeel in een jaar tijd tweederde van zijn waarde inleverde. Maar er is meer aan de hand. Ook de inkomsten uit het internationale datanetwerk, dat tot de kernactiviteiten van het concern wordt gerekend, staan onder grote druk. Door de voortdurende prijserosie van bandbreedte kromp de omzet van Cable & Wireless met 5 procent.