Een nieuwe serie it-bedrijven heeft aangegeven de door Nokia voorgestelde Java-ontwikkelomgeving te ondersteunen. Dit geeft het initiatief van het Finse mobiele telefonieconcern een nieuwe duw in de rug. Eerder hadden al belangrijke telecomspelers aangegeven zich achter de Nokia-architectuur te scharen.
Dit keer zijn het Hewlett-Packard, IBM, Oracle, Sun, Bea Systems en Borland die aankondigen ook een standaard uitbreiding op de Java-taal voor mobiele toepassingen te zullen ondersteunen. Java moet het mogelijk maken om in te zoomen op een stadsplattegrond, iconen en andere toeters en bellen van de telefoon naar smaak aan te passen of grafisch hoogwaardige spelletjes te spelen.
Gebruik van Java op een mobiele telefoon stelt andere eisen aan de programmeertaal dan tot nu toe nodig was. Java wordt momenteel veel gebruikt om applicaties via internet te distribueren. Door toepassingen in een Java-omgeving te laden kunnen deze op meerdere besturingssystemen draaien. In principe geldt dit universele gebruik ook voor mobiele telefoons, zij het dat telefoontoestellen over veel minder geheugen en processorcapaciteit beschikken dan een pc. Een speciale Java-ontwikkelomgeving, Java 2 Micro Edition, die met name minder geheugen opslokt, moet applicatieontwikkelaars meer mogelijkheden geven om applicaties voor mobiele telefoons te ontwikkelen.
Bedrijfseigen oplossing
Nokia kondigde vorig jaar november aan dat onder andere Telefonica, Vodafone, Matsushita, Motorola, Siemens, Sony Ericsson Mobile Communications en Symbian de standaard Java-uitbreiding voor het programmeren van mobiele toepassingen zouden ondersteunen. Via de eerste groep bedrijven die zich aansloot bij het Java-initiatief van Nokia krijgt het Finse telecombedrijf vooral steun bij telefoonproducenten en telefonie-aanbieders.
De nieuwe groep voorstanders zorgt ervoor dat Nokia ook bij de achterliggende platformen aansluiting vindt. Bedrijven als Oracle, Sun en HP zijn belangrijke spelers op software- en hardwaregebied. Zij leveren het computerplatform dat als basis dient voor de applicaties op de mobiele telefoon. Tot de ondersteunende bedrijven behoren ook IBM en BEA Systems die samen het overgrote deel van de applicatieservermarkt in handen hebben. Algemeen wordt verwacht dat toekomstige computersystemen voor telecomtoepassingen op deze architectuur gebaseerd zullen zijn. BEA Systems is erg gebrand op een Java-standaard, omdat het bedrijf heeft aangekondigd zijn applicatieserver-product te willen uitbreiden met een op Java gebaseerde ontwikkelomgeving. Een uitbreiding naar toepassingen voor mobiele telefoons vormt een natuurlijk verlengstuk van deze strategie.
Bedrijfseigen oplossing
Lange tijd was onduidelijk welke Java-omgeving de standaard zou worden voor de mobiele telefoon. Een standaard was juist hard nodig, omdat uit Japanse initiatieven met Java op mobiele telefoons al bleek dat telefoonbedrijven voor hun eigen Java-bibliotheek kozen. Een eigen bibliotheek leverde eigen applicaties op, waarmee aanbieders zich van hun concurrenten konden onderscheiden. Telefoonbedrijven mogen een belang hebben bij differentiatie, telefoonproducenten hebben dat zeker niet.
Carsten Schmidt, analist bij onderzoeksbureau Forrester, noemt Vodafone als een bedrijf dat met een eigen Java-bibliotheek bestanden verkleint en een verzameling lettertypen en iconen voor meerdere toestellen aanbiedt. Volgens Schmidt levert deze werkwijze hindernissen op, al was het alleen omdat telefoonproducenten meerdere toepassingen met elk hun eigen Java-smaak moeten testen en ondersteunen. Problemen en vertragingen zijn bij een bedrijfseigen oplossing dan ook onvermijdelijk.
Vertraging
Maar ook de ontwikkeling van een standaard Java-omgeving voor mobiele telefoons zal Nokia vertragingen opleveren. Wibe Wagemans, lid van het management-team Nokia Mobile Phones Benelux, geeft toe dat de standaardisatieslag de introductie van Java op de mobiele telefoons mogelijk vertraagt. "We hebben nog een lange weg te gaan om alle beperkingen van telefoontoestellen en andere hobbels op de weg te omzeilen." Toch acht hij de standaard absoluut noodzakelijk, wil de consument uiteindelijk niet opgezadeld raken met allerlei compabiliteitsproblemen. De industrie moet in zijn geheel tot een standaard komen. Dit proces moet doorlopen zijn voordat Java-telefoons de massa bereiken.
Java-telefoons
Nokia is er veel aan gelegen om de Java-standaard tot een succes te maken. Volgens Wibe Wagemans, lid van het management-team Nokia Mobile Phones Benelux, produceert zijn bedrijf dit jaar vijftig miljoen Java-telefoons. De Nokia 9210, de opvolger van de Communicator is het eerste toestel. Volgend jaar wordt het aantal Java-telefoons opgeschroefd tot honderd miljoen. In 2004 gaat het om ettelijke honderden miljoenen Java-toestellen, aldus Wagemans.