Minister Van Boxtel roept dat gemeenten van alles met internet moeten doen, maar wát precies, en wat daarvan verplicht is, is onduidelijk. "Je ziet door de bomen het bos niet meer." Intussen zet Den Haag ‘een forse rem op de ontwikkeling van interactieve dienstverlening door maar niet af te komen met de elektronische handtekening’. Ook zijn de subsidies voor gemeenten ‘schamel’.
Helmer Koetje maakte zich naar alle waarschijnlijkheid tot tolk van lokale bestuurders, toen hij tijdens een bijeenkomst van Het Expertise Centrum (HEC) verhaalde van zijn ervaringen met de e-gemeente. Als burgemeester aantredend in Vriezenveen informeerde hij naar de gemeentelijke website. "We hebben gebruik gemaakt van BZK’s subsidieregeling en hebben een pakket van Pink Roccade, dus het is zo klaar. En het heeft maar 25.000 gulden gekost", kreeg Koetje te horen. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn gemeente zou de site de lucht ingaan.
Volgens Koetje bestaat teveel de neiging de aansluiting op internet als project te zien. "Als de site er eenmaal is, moet de staande organisatie het gaan doen en die is daarop dan onvoldoende voorbereid." Gebruik maken van subsidie en een standaardpakket doet daaraan niets af. "Het lijkt dan wel klaar, maar is het niet. Ik denk niet dat in Vriezenveen het besluit met die kennis is genomen. Dat maakt een gesprek met de wethouder Financiën noodzakelijk."
In ontwikkeling
Een blik op http://www.twenterand.nl (tot een naamswijziging medio 2002 werkt ook http://www.vriezenveen.nl nog) maakt duidelijk dat in Koetjes gemeente inderdaad nog veel gebeuren moet. Dat de site nog ‘volop in ontwikkeling’ is, blijkt een eufemisme voor het ontbreken van nogal wat informatie. Tijdens de HEC-bijeenkomst (waar het boekje ‘Overheid in het web, naar een toegankelijke overheidssite’ werd gepresenteerd) had Koetje zelf de vervreemdende terminologie al gehekeld. "Ik kan het woord productencatalogus bijna niet meer uit mijn mond krijgen. De burger is niet op zoek naar een product uit een catalogus. Waarom zeggen we niet: wat kunnen we voor u betekenen? Ik heb er grote zorgen over of de site die we aan het bouwen zijn, wel tegemoet komt aan de behoeften van de burgers. Ook binnen een vraaggericht georiënteerde organisatie blijft de neiging bestaan aanbodgericht aan te bieden."
Verder moeten subsidies aan gemeenten omhoog. Koetje, voorheen lid van het Commissariaat voor de Media, zei dat omroepen miljoenen hadden gekregen en ook in vergelijking met ministeries en zelfstandige bestuursorganen komen gemeenten er volgens hem bekaaid af. "Waarom de een harder stimuleren dan de ander? Besturen met alleen maar circulaires werkt niet."
Oostflakkee claimt gemeentesiteprimeur
Gemeenten die denken met alleen de subsidie van minister Van Boxtel een internetsite te kunnen inrichten, worden ook in Oostflakkee uit de droom geholpen. Deze gemeente had 98.000 gulden uitgetrokken om online te gaan. Naar burgemeester A. van Pelt tijdens de feestelijke lancering desgevraagd verklaarde, moet daarbij nog worden aangetekend dat Oostflakkee al jarenlang een soort permanente pilotgemeente is voor leverancier Centric, en dat daaraan aantrekkelijke kortingen vastzitten.
Oostflakkee claimt intussen de eerste gemeente te zijn met een ook voor visueel gehandicapten bruikbare site en daarmee te voldoen aan Van Boxtels subsidievoorwaarden. Ook met een aantal van 162 in een catalogus beschreven producten en diensten beantwoordt zij daaraan. Het handjevol opgenomen formulieren is echter nog veel te laag. Oostflakkee is daarmee een van de vele gemeenten die er niet in slagen binnen een jaar na toekenning van de subsidie aan de eisen te voldoen. De rijksoverheid geeft gratis voorzieningen weg, zoals de Vraaggerichte Interactieve Dienstencatalogus, maar gemeenten verkijken zich nogal eens op het vele werk dat erin gaat zitten om die op hun eigen situatie toe te snijden en van lokale gegevens te voorzien. Veel vragen dan ook uitstel bij het ministerie, dat dit jaar 25 procent van de dienstverlening digitaal wil, en zich coulant opstelt.