Al enige weken ben ik thuis verblijd met een werkende Adsl-verbinding. Voor de meeste toepassingen een zegen. En ik zit niet meer voortdurend te wachten bij het browsen over het Web en het ophalen van omvangrijke e-mails. Ook het lezen van e-mail via een webbrowser is opeens een heel acceptabele activiteit geworden. Maar natuurlijk kon dit geluk niet eindeloos duren.
Vandaag treden er spontaan foutmeldingen op in Rnaapp waardoor het inbellen via Mxstream blijft hangen en vervolgens fouten in Explorer (Rundll32 en Kernel32.dll). Met mijn installatie-cd van Windows 98 mag ik dit niet meer te lijf, want die detecteert dat er een ‘nieuwere versie’ van het besturingssysteem op mijn pc staat. Nu bestrijd ik dat, maar het zal wel komen door extra software vanwege mijn ethernet/Adsl-netwerkje, denk ik. Ook het verwijderen en opnieuw installeren van het netwerkgedeelte helpt me niet verder. Het probleem blijft. Het scannen van de hard disk levert geen corrupte (systeem)bestanden op die hersteld moeten worden.
De belofte van Windows XP is dat de vele systeemcrashes – die ik inderdaad regelmatig heb onder Windows 98 – tot het verleden gaan behoren. Maar ik twijfel hevig of ik mijn systeem wil upgraden: Windows XP vreet geheugen, en ik vrees dat mijn pc ondanks extra gratis geheugen niet meer vooruit te branden zal zijn. Dat was althans in het verleden mijn ervaring met systeem-updates van Microsoft. Navraag leert dat ook nu weer dergelijke problemen kunnen optreden. Daarnaast vraag ik me af of met het installeren van Windows XP mijn systeem volledig verlost zal blijven van problemen zoals boven geschetst, die zoveel verloren uren veroorzaken.
Toch verloopt de introductie van Windows XP in de markt uitzonderlijk soepel. Ondanks de negatieve sentimenten die hier en daar de kop op steken met betrekking tot de dominante positie van Microsoft en misbruik van die positie in het verleden. De Windows XP-producten (professioneel, particulier, upgrades) staan al een maand stevig in de top 10 van online verkochte computerproducten. De marktacceptatie verloopt volgens Microsoft zelfs sneller dan die van Windows 95 indertijd, toen gebruikers bereid waren te kamperen voor de deuren van computerdetaillisten. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, want het product is al eerder online verkrijgbaar dan via de fysieke detailhandel. Wat verder opvalt, is het geringe aantal klachten van afnemers. Terwijl de voorganger Windows ME nog tot een storm van klachten van gebruikers leidde, is het verbazend stil rondom XP. Bij Windows ME was het grote probleem dat drivers van reeds aangesloten apparatuur opeens niet meer herkend werden en niet ondersteund onder ME. Dat is balen voor gebruikers die reeds duizenden guldens in diverse randapparatuur hebben geïnvesteerd. Tot overmaat van ramp bleken diverse drivers ook simpelweg (nog) niet te bestaan voor Windows ME.
Overigens is er vanuit beveiligingsoogpunt soms harde kritiek op Windows XP. Met name hacker-expert Steve Gibson wijst op het gevaar (http://grc.com/dos/winxp.htm) dat Windows XP-pc’s gebruikt worden voor ‘denial of service’-aanvallen, omdat de ruwe code van ‘sockets’ in Windows XP opgenomen is, zonder dat er afdoende beveiligingsmaatregelen genomen worden om misbruik van buitenaf te voorkomen op dit punt. Hij vergelijkt dit met het introduceren van ondersteuning van ‘scripting’ in Microsoft Outlook: dat heeft ook de deur wagenwijd opgengezet voor een hele generaties Outlook-virussen die gebruik maken van Visual Basic Scripts om ongevraagd taken uit te voeren op de pc.
De besprekingen vanuit gebruiksperspectief bij Zdnet, Cnet en andere analisten-sites zijn echter behoorlijk positief te noemen. Met name de bespreking bij Cnet komt meer over als een verkoopverhaal dan een kritische analyse.
Alles afwegend – vooral dat mijn huidige pc slechts 128 MB intern geheugen heeft, het minimum voor XP – besluit ik nog maar even op Windows 98 voort te modderen. Wanneer ik een nieuw pc aanschaf, komt Windows XP vanzelfsprekend automatisch mee. Ik zal allereerst de Mxstream-helpdesk en anders de helpdesk van mijn Adsl-internetaanbieder maar eens lastig gaan vallen om mijn huidige inbelproblemen te verhelpen. Langzamerhand begin ik ook wel te verlangen naar een uitgeklede pc, die niet voortdurend moet worden opgewaardeerd met allerlei vage programma’s en drivers. Een pc die het gewoon doet, zoals mijn stereotoren en koelkast het ook gewoon jarenlang doen. Zonder een enkel mankement. Maar ik vrees dat dat voorlopig nog een utopie is. En dat systeembeheerders, zoals op de Open Universiteit, jaar in jaar uit met pc-upgrades bezig zijn, die soms enkele uren per werkplek in beslag nemen. En dat terwijl de meeste pc’s slechts als terminal gebruikt worden, en de meeste applicaties centraal op een server draaien.
Martijn Hoogeveen is hoogleraar multimedia aan de Open Universiteit en directeur van TakeitNow.com. Reageer via: martijn@takeitnow.nl.