Het faillissement van Linux-bedrijf Stone-IT verbaast collega’s in Nederland en België. Aan de vraag naar Linux kan het niet liggen, die neemt juist toe. Concurrentie van reuzen als IBM kan ook niet de reden zijn.
IBM zelf ziet zichzelf nadrukkelijk niet als concurrent van andere bedrijfjes op het terrein van ‘open source’ besturingssysteem. Een woordvoerster: "Wij willen juist veel met partners samenwerken in de verschillende markten. Kleinere partijen en IBM complementeren elkaar. Bedrijven, waaronder Stone-IT, besteden bijvoorbeeld onderwijs aan IBM uit."
Linux vergroot volgens Big Blue de interoperabiliteit tussen verschillende platformen. "Het gaat niet om het besturingssysteem, maar om de toepassing van open source software voor elektronisch zakendoen. We zien bij Linux dezelfde trend als bij de internetrevolutie. Het gaat niet gaat om websites maar om het zakelijk gebruik van internet."
Verkoopinspanningen
Fred Kuijpers, verkoopmanager bij Unix-bedrijf Snow, vermoedt dat Stone-IT zich verslikte in een te groot aantal kleine klussen. "Te veel klanten die je voor korte tijd inschakelen, twee of drie weken, dat vergt erg veel verkoopinspanningen."
De vraag naar Linux neemt volgens hem alleen maar toe. "Veel bedrijven uit het mkb komen naar ons toe omdat ze willen overstappen op Linux. Voor een schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld hebben we onlangs alle vijfhonderd werkplekken ermee ingericht." Concurrentie van IBM of HP krijgt Snow niet, zegt Kuijpers. "Wij leveren geen producten, ‘een doos met een besturingssysteem’, we leveren expertise. Daar is altijd vraag naar."
"Ik heb niet het gevoel dat het slecht gaat", zegt ook Jos Vos, oprichter van het Amsterdamse bedrijf X/OS, gespecialiseerd in Unix en Linux. De totale markt voor Linux en andere open source toepassingen wordt groter, denkt hij. "Daarom is wat Stone-IT overkwam moeilijk te begrijpen."
Echt te duchten van grotere it-bedrijven die zich op de Linux-markt wagen, zoals IBM, heeft hij niet. Voor echte specialisten is er altijd werk, zegt Vos. "Met alle respect, maar grote leveranciers beschikken over weinig fatsoenlijke Unix-specialisten. Zo zal het ze met Linux ook wel vergaan. Ze leveren het wel, maar heel magertjes."
De stijgende vraag naar standaard pc’s met Linux en het toegenomen bedieningsgemak veroorzaken volgens Vos geen toenemende concurrentiedruk. "Het is wel leuk voor een leverancier als Dell." De toename van Linux-gebruik creëert volgens hem behoefte aan automatiseerders die daar ervaring mee hebben. "Daarnaast blijft er altijd vraag naar specialisten die bijvoorbeeld fouten kunnen opsporen in netwerkprotocollen. Die kennis ontbreekt bij de meesten."
Ook Peter Vandenabeele, van het Belgische Linux-bedrijf Mind, is niet somber over de markt voor professionele toepassing van Linux. Dat ook grote bedrijven zich op die markt begeven, hoeft volgens hem niet meteen problemen te veroorzaken voor de kleintjes. "IBM richt zijn strategie op het leveren van Linux-diensten. Hier in België hebben we daar nog weinig last van."
Hij ziet de markt groeien op twee terreinen. Vraag naar Linux-servers schept behoefte aan ict’ers die dergelijke systemen kunnen afstellen en beveiligen. Hij verwacht daarnaast vraag naar automatiseerders die verstand hebben van het toepassen van Linux als ingebed besturingssysteem. "Wij doen dat voor een aantal grote bedrijven. Die hebben navenante budgetten voor onderzoek."
De wens om snel te groeien leidde bij Stone-IT misschien tot een verkeerde verhouding tussen het aantal verkopers en het aantal adviseurs, oppert hij. "Sterke groeiambities leiden tot een uitgavenpatroon dat niet snel is aan te passen. Heeft een bedrijf niet genoeg declarabele medewerkers, kan het bij een tegenzittende markt fout gaan."
Vandenabeele denkt dat de it-markt aantrekt. "De laatste twee maanden gaat het volgens mij echt iets beter."
Doorstart Stone-IT
Drie Nederlandse Linux-bedrijven, Stone-IT, 1a First Alternative en Linvision, beginnen een nieuwe organisatie. Daarmee is de doorstart van het begin deze maand failliet verklaarde Stone-IT een feit. Het Delftse Linvision neemt de boedel en vijf van de dertien medewerkers over van het Bilthovense Linuxbedrijf. De drie bedrijven gaan onder eigen naam verder. Volgens woordvoerders Martijn Smit van Stone-IT en Martijn Brizee van Linvision kunnen de drie gezamenlijk de ict-markt bedienen met op Linux-gebaseerde producten en diensten. Linvision implementeert netwerkinfrastructuur voor met name onderzoeksinstellingen van universiteiten en de grote bedrijven. Stone-IT richt zich in de nieuwe opzet op het leveren van maatwerk voor grotere mkb-bedrijven. 1a First Alternative voorziet kleinere bedrijven van servers. De drie bedrijven samen tellen zo’n achttien arbeidsplaatsen.
Softwareontwikkelaar failliet
Failliet ging deze maand ook de Rotterdamse open source ontwikkelaar Motosoto (Made on the other side of the ocean), dat voor bedrijven gereedschappen voor virtuele gemeenschappen op webpagina’s bouwde. Durfkapitalist Ipotentials trok zich deze zomer terug. Onderhandelingen over steun van Go Capital liepen mis. Go was voor Motosoto de laatste kans, zo blijkt uit Emerce. Oprichter en algemeen directeur Aad Nales gaf in het maanblad toe dat als de durfkapitalist niet zou instappen, hij het bedrijf zou moeten sluiten.
De toekomst van de software is gewaarborgd.; deze is ondergebracht bij Sourceforge, een verzamelplaats op internet voor ontwikkelaars van open source applicaties. Het bedrijf bood werk aan vijftien mensen.