De Amerikaans federale rechter Frederick Motz sprak zich gisteren nog niet uit over de schikking die Microsoft wil treffen met de particuliere pc-bezitters.
In plaats van iedere pc-bezitter met Windows ongeveer 10 dollar te geven, waren Microsoft en de eisers overeengekomen om enkele duizenden arme scholen computers, software en computertraining te geven voor in totaal één miljard dollar.
Tegen de deal kwam fel verzet van onder meer Apple, dat stelt dat Microsoft met deze deal niet alleen de scholen helpt, maar ook zichzelf. Nu zijn Apple en Microsoft beiden nog grote spelers op de scholenmarkt, maar met de deal verschuift de balans ernstig richting Microsoft, stelt Apple. De straf voor misbruik van de monopoliemacht wordt op die manier gebruikt om een nieuwe monopoliepositie te vestigen, vindt Apple. Het bedrijf vindt dat scholen zelf moeten kunnen beslissen wat ze doen met het geld.
Microsoft wilde wel wat water bij de wijn doen door genoegen nemen met aanzienlijk minder invloed in de stichting die de pot gaat beheren. Maar voor helemaal zelf kiezen voelt Microsoft niet veel: een gezamenlijke inkoop kan veel geld besparen en zodoende kunnen dus meer scholen aan nieuwe spullen worden geholpen, zeiden de advocaten van Microsoft op een hoorzitting.
Motz zou aanvankelijke half december een besluit nemen, maar heeft gisteren besloten dat het op zijn vroegst 10 januari wordt. Hij moet zich behalve over deze kwestie ook nog buigen over het protest van een aantal particulieren die vinden dat Microsoft wel degelijk ieder ‘slachtoffer’ tien dollar moet geven. Maar eigenlijk hoopt Motz dat hij geen knopen hoeft door te hakken: na drie dagen van hoorzittingen gaf hij de strijdende partijen de opdracht om eerst nog maar eens te proberen of ze er onderling niet uit kunnen komen.