Onderwijsminister Loek Hermans wil dat alle scholen uiterlijk juni volgend jaar zijn aangesloten op Kennisnet. Slaagt Nltree daar niet in, dan betaalt het per niet-aangesloten school een boete van 250 euro per dag.
Daarnaast kort het ministerie voor Onderwijs kort het contract met Nltree anderhalf jaar in. De overeenkomst loopt nu af op 31 december 2003. Ondanks de vertragingen bij de oplevering van Kennisnet wil Hermans nog niet af van het contract. Opzeggen van het contract leidt volgens hem tot nog grotere vertraging voor de niet aangesloten scholen.
Van de om en nabij tienduizend scholen is nu zo’n 80 procent aangesloten. Het consortium van kabelbedrijven kan er volgens de minister niet veel aan doen dat zo’n tweeduizend scholen nog niet zijn aangesloten. In afgelegen gebieden is de infrastructuur niet voorhanden.
Boetes
De VVD-minister kreeg vorige week donderdag steun van de Tweede Kamer voor die maatregelen. Ondanks het verstrijken van de termijn van 1 januari 2002 hoeft wat het parlement betreft de overeenkomst niet te worden opgezegd. Wel wil het dat de minister Nltree houdt aan de nieuwe eindtermijn, juni volgend jaar. Om die deadline te halen, zullen afgelegen scholen onder meer via de satelliet worden aangesloten op Kennisnet.
Hermans dreigt met stevige boetes om deze uiterste opleveringstermijn af te dwingen. Iedere dag dat er na 1 juni 2002 nog scholen niet zijn aangesloten, betaalt Nltree de staat 250 euro per school per dag, met een maximum van 25 duizend euro. Voor iedere maand dat Nltree te laat is met de aansluiting, krijgen de scholen Kennisnet twee maanden gratis.
De onderwijsminister koos voor deze oplossing "om niet verwikkeld te raken in een langdurige juridische strijd" met het consortium, zo antwoordde hij vorige week de Kamer. Die strijd zou leiden tot nog langer uitstel voor de nog niet aangesloten scholen.
Daarnaast zou vroegtijdig opzeggen van het contract het ministerie 22 miljoen euro kosten. Vooral het CDA had er moeite mee dat Hermans dit als argument gebruikt. Nltree levert een wanprestatie, zo vindt de partij.
Tot gegrinnik leidde de vraag van Groenlinks Kamerlid Mohamed Rabbae om vertrouwelijk met de minister te overleggen over het contract met Nltree. Dat overleg bleek de week daarvoor al te hebben plaatsgehad. Volgens een van de kamerleden had Hermans daarin toegegeven dat het contract hem weinig ruimte liet, zeker nu de kabelbedrijven zich beroepen op overmacht.
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde het voorstel van Hermans’ partijgenoot Oussama Cherribi voor een onafhankelijke kwaliteitsmeting van Nltree. Cherribi drong bij Hermans aan op verbetering van de helpdesk van Nltree. "Te vaak worden storingen pas na een week verholpen." Op de vraag van Ursie Lambrechts (D66) of na 2004 ook andere partijen op het Nltree-net worden toegelaten antwoordde Hermans dat de overheid de bandbreedte inkoopt bij Nltree, maar dat alternatieve leveranciers mogelijk zijn. De PvdA gaf aan dat de bedragen die zijn uitgetrokken voor ict op school de komende jaren drastisch zullen teruglopen van in totaal 780 miljoen gulden in 2002 naar 43 miljoen in 2004. Woordvoerster Marleen Barth gaf aan dat de bedragen tenminste op het oude peil zouden moeten blijven. De voorkeur geeft de PvdA echter aan een verhoging van het ict-budget. Ook Hermans lijkt daarvoor te voelen. Hij wil met een besluit daarover wachten tot het voorjaar, wanneer hij de balans opmaakt voor de komende verkiezingen.