Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: De blunder van het jaar is; Dit was het jaar van; Dit jaar was het einde van; De hype van 2001; De vraag van het jaar.
De blunder van het jaar is
… HP’s voorgenomen overname van Compaq. In september keken de hoofdrolspelers Michael Capellas en Carly Fiorina elkaar nog zo glunderend aan. Maar het script heeft zich ontwikkeld van een romantisch naar een griezelverhaal. Praktisch niemand ziet de fusie tussen de dozenschuiver en de printerfabrikant namelijk zitten. Grote fusies zijn zelden een succes gebleken in de ict-sector. Waarom zou de integratie van de bolwerken Texas en Californië dan wel soepel gaan? Tegenover de beloofde kostenreductie staat een zeker energie en aandacht vretend integratieproces. Zal Dell er in die periode niet definitief met de buit vandoor gaan? Twijfels alom, en nu laten de families Hewlett en Packard onze powergirl ook nog als een baksteen vallen. Zij hebben zich uitgesproken tegen een fusie en met 18 procent van de aandelen in de handen is dat niet minder dan een rampbericht. Wat staat onze dappere hoofdrolspeelster te doen? Doorstrijden of de zaak nu afblazen voor het te laat is? Het probleem voor HP en Compaq is dat het leed al is geschied. Zelfs Steven Spielberg zou bij dit verhaal geen happy end meer kunnen verzinnen. Elk scenario levert de bedrijven enorme schade op. De zaak afblazen gaat HP honderden miljoenen aan schadevergoeding en een managementcrisis kosten. Wat misschien nog erger is dat beide bedrijven inmiddels cruciale tijd hebben verloren om de eigen organisaties klaar te maken voor de toekomst. Voor Fiorina is er geen weg terug. Ze moet nu strijden om elke aandeelhoudersstem totdat de noodzakelijke 61 procent is bereikt. In januari kunnen we het slotoffensief verwachten als de ‘roadshow’ voor beleggers en analisten van start gaat.
Dit was het jaar van
… de computercriminaliteit. ‘Denials of service attacks’, virussen en wormen overspoelen de computergebruiker. Het jaar begon met de Sneekse vinding Kournikova en eindigt wellicht met Gokar (of zal het Trojaanse paard van godbetere het de FBI zelf – Magic Lantern – inmiddels al klaar zijn). Ik kreeg de laatste twee weken maar liefst vier virussen spontaan toegestuurd van vrienden of bekenden die anders toch niet zo vaak iets van zich laten horen. En ik blijk niet de enige te zijn. Computervirussen zouden volgens het onderzoeksbureau Intomart het laatste jaar voor zo’n 2,9 miljard gulden schade hebben aangericht. Intomart sprak met 685 it-functionarissen van bedrijven en overheid. Ruim 80 procent had met virussen te maken gehad. De gemiddelde schade per besmetting schatten zij op 14.000 gulden. Een goede viruschecker is inmiddels net zo belangrijk als veilig vrijen. De vraagt rijst waarom providers niet een wat actievere rol gaan spelen. Ik weet wel dat een complete scan van alle e-mailverkeer niet hun diensten plat zou leggen, maar met wat creativiteit zijn toch gerichte diensten op dit terrein te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld alleen de top-tien virussen tegenhoudt voorkom je al een hoop onheil. Tenslotte lijkt ook het moment aangebroken dat de overheid zich serieus gaat manifesteren in de virtuele wereld. Waarom wel snelheidscontroles houden op de A2, maar de virtuele wereld geheel overlaten aan de private sector? Mag ik een gratis verkiezingsslogan aanbieden: Minder blauw op straat!
Dit jaar was het einde van
… het pc-tijdperk. Enkele jaren terug verklaarde IBM-topman Lou Gerstner de pc dood. Een opmerkelijke uitspraak want er werden dat jaar toch zo’n honderd miljoen personal computers verkocht. Maar Gerstner bedoelde natuurlijk wat anders. De pc had een kleine twee decennia de ontwikkelingen in de it-sector gedomineerd en dat was voorbij. Gerstner was er wellicht wat vroeg bij. Nu dit jaar voor het eerst de groei van de pc-verkoop stagneert, is het moment gekomen het pc-tijdperk als geëindigd te besluiten. 1981- 2001, het pc-tijdperk. Bij de vernieuwing in de ict-sector speelt de pc een bijrol. Het is een randapparaat, net als de mobiele telefoon, de netwerkcomputer of elk ander apparaat met een ip-nummer. Praktisch alle trendsettende applicatieontwikkeling richt zich op het aanbieden van informatie via internet. Veelzeggend voor dit moment is wellicht dat Compaq, de pc-kampioen bij uitstek, in moeilijkheden is gekomen en zichzelf in de verkoop heeft gedaan.
De hype van 2001
… is webservice. Het is eigenlijk een jaar met weinig hypes. Vergelijk dat eens met de aandacht voor Java, e-business, Linux, asp, crm, XML en eigenlijk alles rond internet in eerdere jaren. De it-industrie heeft het kennelijk te druk met bezuinigen en reorganiseren. Maar als ik toch iets moet aanwijzen, kom ik op webdiensten uit. Het bezit een aantal karakteristieken voor de echte hype: er zijn tegenstellingen (Microsoft tegenover Sun), het verkeert in een pril stadium en het is vaag genoeg om als noemer van een uiteenlopend aantal initiatieven te dienen. Een nadeel van die webservices is wel dat ze ongeveer alles kunnen omvatten. Xoip is een mooie webdienst om een fax via je e-mail binnen te laten komen, maar een kredietkaartvalidatie module is dat ook en Sap ziet zijn erp-software straks onder de vlag van My Sap ook als webdienst gebruikt worden. En dan al die acroniemen: XML, Uddi, Soap – zo vaag, zo ingewikkeld, zo breed – dat is ook weer niet goed voor een hype. Ondertussen hebben we het wel over de ontwikkeling van de volgende generatie internet. Als de beloften worden ingelost, leveren vele ‘content’- én applicatieleveranciers over enkele jaren hun spulletjes als diensten over het Web. Ondertussen hebben de grote infrastructuurbouwers als Microsoft, Sun, IBM en wellicht HP nog heel wat te doen. Ik ben ondertussen dit jaar mijn enige webdiensten kwijtgeraakt: xoip en mypalm.com. De webagenda mypalm.com werd domweg opgeheven en voor xoip moet je een abonnement bij Tiscali nemen. Het einde van twee gratis webdiensten. Internet en gratis, het was zo’n mooie combinatie.
De vraag van het jaar
… heeft IBM zijn miljard dollar opgekregen? Weet u nog? IBM ging helemaal voor Linux en ging er 1 miljard dollar instoppen. We hebben zeker tal van Linux-initiatieven van Big Blue mogen vernemen, maar dat het bedrijf hiermee 1 miljard dollar heeft opgemaakt, lijkt me sterk. Het gaat steeds maar om miljoenen, zoals recentelijk dat roerende open-broncode-initiatief Eclipse. Het tikt volgens mij niet aan. Daarom op de valreep nog een suggestie voor IBM om zijn onkreukbare reputatie te houden. Richt snel een steunfonds voor slecht lopende Linux-bedrijven op. Bijvoorbeeld: Help Stone IT door de Kerst!
OUT | IN |
ASP | Managed Services |
Linux everywhere | Linux voor bepaalde server-applicaties |
Rambus | Sdram |
Opties | Een vaste baan |
Dotcom | .Net |
Bedrijfsleven | Overheid |
E-procurement | Collaborative software |
Roel Pieper | Minister Van Boxtel |
Peoplemanager | Harde saneerder |