LCI Technology Group uit Den Bosch is aan twee dingen ten gronde gegaan: de fraudezaak in Oostenrijk en de overinvesteringen in het eens zo spraakmakende project Smartpen. De omstreden ex-bestuursvoorzitter Sam Asseer is van het toneel verdwenen. De nieuwe directeur Lex van Drooge maakt met tien gezonde dochters een doorstart via de tussenholding BTG.
Het zijn ingrediënten voor een spannende krimi-aflevering. De Oostenrijkse dochter CCW sjoemelde jarenlang met de boeken en verhulde er de echte omzet- en winstcijfers. Toen LCI het bedrijf in 1998 kocht, zat er al lucht in de organisatie, ondanks of vermoedelijk dankzij het boekenonderzoek van de plaatselijke accountantsfirma Glotz. Een van de verdachten hield er, al omschrijft de nieuwe directeur Lex van Drooge het enigszins omfloerst, een exorbitante levensstijl op na waar in het licht van de recente gebeurtenissen grote vraagtekens bij te zetten zijn. Kommissar Rex zou er wel raad mee weten.
Tijdens de persconferentie vertelt Van Drooge na enige aarzeling dat er in ieder geval drie verdachten zijn: de directeur (en vroegere eigenaar) van CCW, de directeur van de Oostenrijkse holding en de externe accountant. Voordat een strafrechterlijke vervolging kan starten, moeten eerst de resultaten van het forensisch onderzoek worden afgewacht. Dan zal wellicht blijken of de geruchten kloppen dat medewerkers op het hoofdkantoor in Den Bosch al geruime tijd wisten van de zwendelarij.
Schuldenlast
De fraude kwam afgelopen september aan het licht, toen van de zogenaamd uitstaande vorderingen ter waarde van twintig miljoen euro er één als reëel kon worden aangemerkt. CCW ging kopje onder door het ontstane liquiditeitsprobleem en sleurde de zes andere Oostenrijkse dochtermaatschappijen, die elkaar financierden, mee. Op hun beurt hadden deze dochters weer vertakkingen in een aantal Oost-Europese landen; deze zijn nu eveneens afgestorven.
Inmiddels is het totale verlies opgelopen van ruim dertig miljoen euro tot een bedrag tussen de veertig tot vijftig miljoen euro, afhankelijk van de claims die de getroffen Oostenrijkse banken nog indienen. Tegelijk met deze last bleken ook de investeringen in de biometrische computerpen, Smartpen geheten, uit de hand te zijn gelopen. In dit paradepaardje van ex-bestuursvoorzitter Sam Asseer is zo’n 25 miljoen euro gestoken zonder dat daar inkomsten tegenover stonden. Inclusief incidentele verliezen door de teruglopende ict-vraag ontstond een totale schuldenlast van meer dan honderd miljoen euro.
Sanering
De nieuwe directeur Lex van Drooge, een goed jaar geleden nog aangesteld als manager ‘investor relations’ en communicatie, stelde samen met de curatoren een herstelplan op. "We hebben van de 22 vennootschappen bekeken wie gezond genoeg zouden zijn om te overleven. Dat zijn er uiteindelijk tien geworden die in een tussenholding, genaamd Benelux Technology Group, zijn opgenomen." BTG bestaat uit een aantal Nederlandse firma’s (LCI Consultants en LCI Product Services), Belgische bedrijven (Ultima, Covra, Prodata, DLI, Softcell en Erudict), System Solutions Luxembourg en Intermate uit Denemarken. De overige verlieslatende ondernemingen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en België zijn voor het grootste deel geliquideerd of worden verkocht.
Afgelopen 17 december is het faillissement van het oude holdingbedrijf LCI Technology Group nv uitgesproken. Schuldeisers en aandeelhouders kunnen nog stilletjes hopen op de afloop van de sinds 1998 lopende arbitragezaak waarin LCI 237 miljoen dollar van Motorola eist wegens contractbreuk. Op dezelfde dag is BTG schuldenvrij van start gegaan. De gezamenlijke omzet van BTG ligt op 170 miljoen euro, dat gelijk staat aan tweederde van de omzet van het oude LCI. Het aantal medewerkers is teruggelopen van duizend naar zeshonderd. De grootste klappen vielen in Oostenrijk (ruim tweehonderd gedupeerden), Duitsland en België (waar systeemhuis Infosoft met circa honderd man dicht gaat). Bij de oude LCI-holding in Den Bosch zijn veertien man ontslagen.
Van Drooge meldt tevens dat een koper wordt gezocht voor de Smartpen. Asseer, die zich na zijn aftreden volledig op dat product zou richten, heeft inmiddels al zijn functies ter beschikking gesteld. Uit het verslag van de bewindvoerders blijkt dat de financiers ING en NIB Capital Bank hem als een obstakel beschouwen.