Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat doet Flip Filipowski? Wordt spam nu toch verboden? Gaat Microsoft ons digitale paspoort beheren? Wanneer krijgen we nu UMTS?
Wat doet Flip Filipowski?
… opnieuw beginnen.. Flip Filipowski was de hoekige oprichter/topman van Platinum, leverancier van beheer- en optimalisatiesoftware voor mainframes en minicomputers. Platinum werd in de jaren negentig een reddingsboei voor technici op de vlucht voor de overnamemachine Computer Associates. De anti-CA stemming zat er mede daarom lekker in bij concurrent Platinum en Flip zelf lustte er ook wel pap van. "I don’t connect to that shit", reageerde hij toen ik hem in 1996 voorzichtig vroeg of het niet eens tijd werd om zijn beheerproducten te laten samenwerken met CA’s beheerplatform Unicenter. Twee jaar later was ook Platinum ingelijfd door CA. Flips personeel was enige illusies armer, Flip zelf honderden miljoenen dollars rijker. Wat er met de CA-vluchtelingen is gebeurd na de overname weet ik niet, maar Flip is terug. Zijn nieuwe bedrijf heet Divine (zelf spellen ze het hardnekkig met een kleine d). Het kon wel eens een interessant bedrijf worden, omdat Flip in het verleden herhaaldelijk met uitstekende producten op de markt is gekomen. Divine stort zich helemaal op webdiensten. Binnen twee jaar heeft Divine zich via een stroom overnames opgepompt tot een bedrijf met meer dan 2000 mensen. Ingelijfd werden voornamelijk consultancy- en softwarebedrijven op het gebied van kennis- en informatiebeheer. Daartoe behoren bekende namen als Open Market en – zeer recent – content management specialist Eprise. Flip c.s willen de aangekochte software in de toekomst vooral als service gaan verhuren. Alleen die combinatie van consultancy en softwareontwikkeling. Dat is in het verleden zelden goed gegaan.
Wordt spam nu toch verboden?
… misschien, nee, toch wel. De Europese besluitvorming blijft moeilijk te doorgronden. Wordt junkmail nu wel of niet verboden? Nadat eerst de besluitvorming over dit kennelijk gevoelige dossier als een hete aardappel werd rondgeschoven, nam het Europees Parlement in november een nipte beslissing junkmail niet te verbieden. EU-landen die meer restricties wilden, moesten het maar op landelijk niveau uitzoeken.
Maar zie. De Europese ministers van Telecommunicatie, kennelijk minder gevoelig voor de directmarketing-lobby, draaien enkele weken later deze domme beslissing weer terug. Het versturen van ongerichte reclameboodschappen wordt toch verboden. Bedrijven mogen volgens de ministers wel de eigen klanten via mail bestoken, mits ze de geadresseerden een eenvoudige mogelijkheid bieden van maillijsten geschrapt te worden (de zogenaamde ‘opt-out’ regeling). Toch heb ik het onbehaaglijke gevoel dat we er hiermee niet zijn. Wat is bijvoorbeeld een ‘eigen klant’. Kan een ‘directmail’-organisatie ook eigen klanten hebben?
Daarbij wordt een flink deel van de junkmail door schimmige bedrijfjes verspreid die niet zelden gebruik maken van tijdelijk gekraakte servers. Die bedrijven zijn moeilijk aan te pakken. Welke sancties komen er op het verspreiden van ‘spam’? Welke prioriteit krijgt de opsporing? Wie heeft het trouwens voor het zeggen in de EU, het parlement of de ministers? Ongetwijfeld de laatsten, en voor deze keer ben ik blij met dit democratisch tekort.
Gaat Microsoft ons digitale paspoort beheren?
… er is nog hoop. De door Sun aangeblazen Liberty Alliance krijgt steeds meer vlees op de botten. Naast een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, financiële instellingen en Nokia, heeft Sun nu ook America Express en AOL voor het initiatief gewonnen. Zelfs concurrent HP zou op het punt staan zich aan te sluiten.
Lezers van deze rubriek hebben mij eerder zien fulmineren tegen de Passport-plannen van Microsoft. Dat is niet omdat ik net als die andere Computable-columnist een notoire Microsoft-hater ben, maar omdat ik vrees dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van internet is als een cruciale bouwsteen in handen komt van één bedrijf. Zeker als dit bedrijf zich in verleden keer op keer heeft bediend van monopolistische praktijken.
Microsoft heeft het voortouw genomen met de introductie van het internet-identificatiesysteem Passport. Er zijn al vele miljoenen gebruikers, domweg omdat elke gebruiker van Hotmail- of MSN Messenger wordt geregistreerd in dit systeem. Veel waardevolle informatie staat er nog niet in, want de meeste gebruikers vullen alleen hun naam in, en vaak nog een nepnaam ook. Maar wat niet is gaat komen.
Wat is er tegen Passport? Op zich niets, ware het niet dat Microsoft zijn monopoliepositie gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en – in een later stadium – uit te baten. Straks zit de halve wereldbevolking in een MS-database. Ik hoef toch niemand uit te leggen waarom dat een ongewenste situatie is? Het belang van de Liberty Alliance is niet eens om een alternatief te creëren (dat kan nog lang duren, want technische details hebben we nog niet gezien), maar om zoveel druk op Microsoft uit te voeren dat ze akkoord gaan met een open gedistribueerde oplossing. Technologisch is een détente mogelijk. Dat bleek toen een week voordat Liberty werd aangekondigd, Microsoft zich ineens bereid toonde Passport open te stellen voor andere identificatiesystemen en Passport naar de industriestandaard Kerberos software over te zetten. Het is kortom zaak druk op de ketel te houden. Aan Bill Brother hebben we geen behoefte. Zoals Vincent Cerf, de ‘vader van internet’ recentelijk zei toen hij in Twente zijn eredoctoraat in ontvangst nam: "Het mag nooit de bedoeling zijn dat een bedrijf bezit neemt van internet."
Wanneer krijgen we nu UMTS?
… dat kon wel eens 2005 worden..Terwijl Ben en Telfort dezer weken voorzichtig starten met de eerste gprs-diensten voor de consument, lijkt ook de introductie van umts op te schuiven. Veelzeggend is dat de Europese trendsetter mmO2 – voorheen BT Wireless – de introductie van de derde generatie mobiele telefonie (3G) uitstelt tot 2003. Telforts moederbedrijf zou medio volgend jaar starten, maar meent nu dat er dan te weinig geschikte telefoons beschikbaar zijn. Eerder dit jaar besloot ook Vodafone (de grootste gsm-aanbieder ter wereld) al de introductie van umts uit te stellen. Door de economische malaise in de telecombranche opereren alle partijen inmiddels uiterst voorzichtig. Kenmerkend is dat Siemens en Toshiba hun voorgenomen alliantie afblazen. Beide bedrijven zouden gezamenlijk 3G telefoons produceren voor de Europese en de Aziatische markt, maar ze schrikken nu van de ambitieuze plannen die ze eerder hadden gesmeed. Het verhaal van de kip en het ei. Zo schiet het natuurlijk niet op met die 3G-netwerken.