Er bestaat een oud gezegde: ‘better the devil you know’. Het betekent dat zelfs als je veronderstelt dat iets niet perfect is, je het er beter maar mee kunt doen in plaats van te experimenteren met iets anders dat meer belooft, omdat dat niet het risico waard is. De pendant in de it-industrie luidde: ‘Niemand is ooit ontslagen omdat hij gekozen heeft voor IBM’. Nu is dat geworden: ‘We kunnen leven met de onbetrouwbaarheid en de beveiligingsproblemen van Windows’. Er verandert weinig, niet?
Terugkijkend leidde de houding van IBM tot ernstige problemen; Microsoft probeert duidelijk zijn koers te verleggen naar internet om de aandacht van zijn eigen problemen af te leiden.
IBM raakte in de problemen, omdat de it-wereld veranderde en Big Blue, dat zijn gevestigde rijk verdedigde, begon te mijden. De prijzen werden naar beneden gedreven en de levensduur van producten nam af door technologische ontwikkelingen, wat leidde tot nieuwe massamarketing strategieën waar Microsoft zo’n meester in was.
IBM kon ook niet omgaan met de toegenomen scala aan computerapplicaties en bleef zich richten op zijn sterke punt, de transactieverwerking. Zodoende had het geen oog voor de groei van flexibelere en goedkoper communicatienetwerken. Aan de ontegenzeggelijk grotere robuustheid van sna hing een prijskaartje, en het gebruik ervan in eenvoudigere applicaties zoals kantoor-lan’s was hopeloos, laat staan in zulke futuristische systemen als internet.
Hoewel tcp/ip niet zo betrouwbaar voor transacties was als sna, bleek het een veel betere overall gok, en verloor IBM het – ondanks zijn eerdere dominante positie- van Cisco. Daar valt een les uit te leren!
Kantoorapplicaties zijn niet zo belangrijk als transactiesystemen (we kunnen niet zonder dataverwerking, maar de waarde van kantoorautomatisering is discutabel), en die situatie is nog verergerd door het monopolie van Microsoft. Toen IBM daarentegen de transactieverwerking domineerde, had het veel concurrentie. IBM werd gedwongen om te herstructureren – met succes – door de groei van alternatieve technologieën; eerst Digital, toen HP en Sun. IBM is nu alleen over in de mainframe-arena, juist nu gecentraliseerde verwerking en mainframes weer hot worden door internet!
Nu IBM krachtig vertegenwoordigd is in de Unix-, Intel- en oss-kampen, en ook in de mainframes, is het een heel ander bedrijf geworden. En verkeert Microsoft op het moment in een vergelijkbare positie als die welke bijna IBM’s ondergang veroorzaakte. Het is zich echter meer bewust van de problemen waarmee het te kampen heeft en doet pogingen in de server-, internet- en spelletjesmarkt om zijn inkomstenbron te diversifiëren. Tot dusverre heeft dit weinig impact gehad, in vergelijk met de dominante positie op de pc-markt. En er is geen garantie dat de nieuwe markten winsten generen, omdat een nieuw monopolie er waarschijnlijk niet in zit.
Dus is het tijd geworden naar andere factoren te kijken waarmee marktaandeel is vast te houden of uit te breiden. Merkentrouw is een belangrijke factor. Een van de belangrijkste redenen achter IBM’s herstructureringssucces was het simpele feit dat het zeer complex was om het ene transactiesysteem door het andere te vervangen. Een verstoring van de business woog veel zwaarder dan welke technologische beschouwing dan ook.
Unix- en Windows-systemen kwamen aanvankelijk met nieuwe applicaties; bestaande systemen werden niet vervangen. Dat zal ook Microsoft helpen.
Het verbaast me dat, na de val die werd gezet met Microsoft Office, it-afdelingen Microsoft toestonden door te dringen op de servermarkt met producten die een zelfde gebondenheid creëerden als de kantoorsystemen. De NT-servers hebben natuurlijk in geen enkel opzicht de dominantie van hun ‘partners’ op de desktop-systemen. Het is interessant om te weten welk percentage Microsoft op de totale servermarkt heeft, omdat in de gepubliceerde cijfers vermoedelijk een pc-server en een mainframe als dezelfde beschouwd worden; Sun, Compaq en HP zijn veel dominanter en concurreren meer met IBM. Voor wat betreft de aan internet gerelateerde servers heeft Linux zijn tanden gezet in de NT-markten, en blijft groei vertonen. Desalniettemin heeft Microsoft met NT, en de servers zoals SQL Server, IIS, Exchange, enzovoort, en zijn bedrijfseigen programmeer-tools een aanwezigheid op de markt die groot genoeg is om een enorm aantal toegewijde gebruikers te hebben, net zoals IBM, HP, Sun, en niet te vergeten Oracle. Samenvattend zullen er dingen veranderen, maar slechts langzaam, omdat ‘better the devil you know’!