Automatiseerder voor de voedselindustrie Coas zet zijn kantoor in India open voor bedrijven die goedkope ict’ers zoeken. Samen met Global Recruitforce, een starter op het gebied van detachering, helpt Coas andere bedrijven software-ontwikkeling en ontwerp naar India te verplaatsen.
Het principe is eenvoudig. Coas, een automatiseerder met veel klanten in de voedselindustrie, beschikt in de Indiase stad Hyderabad over veertig ict’ers. Degenen voor wie het bedrijf even geen opdracht heeft, de ‘bankzitters’, zijn via detacheringsbureau Global Recruitforce in te huren voor andere it-klussen. Extra werkkracht is er in Hyderabad voorlopig nog voldoende te vinden, mocht een project dat billijken. Recruitforce zorgt in dat geval voor werving en selectie.
De twee broers De Blok, oprichters van Coas, startten in 1998 hun Indiase dochter. Om twee redenen, zegt Evert de Blok: "Hier in Stellendam hadden we verder geen groeimogelijkheden; en verhuizen wilden we niet." Geef ze ongelijk; hun kantoor ligt aan het eind van de Haringvlietdam, naast de haven vol visserschepen van Stellendam en met keuze uit de Oostduinen of die van Rockanje.
Armoedegrens
"Ten tweede wilden we wat doen voor de ‘Derde Wereld’." Daar rekent Coas India toe? Evert de Blok: "Weet jij hoeveel mensen in India onder de armoedegrens leven?" De Indiërs die Coas aanneemt, zijn bepaald niet de armsten.
Het bedrijf ontwikkelt voor giganten als Unilever en Mars automatiseringsoplossingen waar deze bedrijven flinke besparingen mee realiseren. Bij de productie van Unilevers margerine bijvoorbeeld wordt nu rekening gehouden met kleine prijsschommelingen voor de grondstoffen soja- en zonnebloemolie. "Vroeger werd het productieproces niet aangepast als de besparing minder was dan honderd gulden per partij. Nu ziet een productiemanager meteen wat de prijzen in bijvoorbeeld Portugal zijn, en kan hij daar het recept op instellen." Optimalisatie van de porfolio, noemen de De Bloks het . "Ons systeem bevat bijvoorbeeld alle toxicologische regels, temperatuur, kooktijden en dergelijke die gelden voor de productie van pindakaas of ijs. Een fabrieksmanager waar ook ter wereld kan zo zien welke partij straks bederfelijk is."
Voor snoepfabrikant Mars leverden ze een systeem dat precies weet te berekenen wanneer de vrachtwagens moeten aankomen bij de fabriek om dertig pallets te laden. Dat bespaart een dure opslagruimte. "Wij leveren modules op maat, het soort werk waar de afdelingen onderzoek en ontwikkeling van SAP of Baan zich nog niet aan wagen. Over een jaar of zes kunnen zij dit overigens ook."
Scooter
Geen kost voor ongeschoolden, kortom. De Indiase ict’ers zijn thuis in meerlaagse (multitier) client/server-programmatuur, hebben veel kennis van webtechnieken, zoals XML, PHP, Delphi, Java, embedded C++ en CAD. Evert de Blok: "Er zijn wiskundigen, bouwkundigen en petrochemici bij, maar ook Indiërs die niet meer doen dan data invoeren. Als je niet weet wat een draaibank doet, kun je hem ook niet aansturen."
Waar is in de organisatieketen Global Recruitforce voor nodig? Evert de Blok: "Wij willen wel ons Indiase kantoor uitlenen, maar met het organiseren daarvan niet onze tijd verliezen." Dat doet Global Recruitforce daarom. Het gebruikt voor rapportage aan en facturering van klanten dezelfde software als Coas voor het onderhouden van contact, monitoren van de eigen opdrachten, tijdregistratie en facturering. Bas Versijp en Milton van Haren, de twee oprichters, denken door de samenwerking met Coas een goed product aan te bieden: "Er is hier heel veel werk dat daar goedkoper kan worden uitgevoerd."
Indiase ict’ers krijgen eerst de zorg voor alleen het coderen op basis van de specificaties. Krijgen ze meer ervaring met de Nederlandse opdrachtgevers, dan groeit die verantwoordelijkheid uit tot het opstellen van de specificaties zelf.
De gebroeders De Blok zorgen naar eigen zeggen goed voor hun Indiase werknemers. Een villa in een buitenwijk dient als kantoor. "Dat is beter dan zo’n modern kantoor in het drukke centrum." De ict’ers worden bij ziekte doorbetaald en zijn verzekerd. Er is, vooral voor de vrouwen, busvervoer van en naar huis. Veel van de mannen doen het woon- werkverkeer per scooter.
Net als alle andere Europese ict-bedrijven met een kantoor in India heeft ook Coas last van de aantrekkingskracht van Amerikaans bedrijven op de automatiseerders. "Die trek is de laatste maanden wel minder geworden, veel Indiers keren nu terug omdat ze in de VS ontslagen zijn." Het duo De Blok verzekert zich via een ‘bond-contract’ ervan dat de ict’ers blijven zolang als de afgesproken klus duurt, maar ook niet ontslagen kunnen worden.
Het Eindhovense bedrijf Mastership (tot begin deze maand bekend als Yachting consult) is een van de eerste die de luchtbrug naar India gebruikt. Hier ontwikkelt het verder aan een module voor Autocad, technisch ontwerpsoftware, waarmee onder meer te berekenen is hoe uit twee-dimensionale platen staal een gebogen scheepswand te halen valt. Manager van de software-ontwikkeltak van Mastership Robin de Krijger: "In Eindhoven is het lastig om goede software engineers te vinden. Enkele stagiairs en afstudeerders daargelaten is de arbeidsmarkt daar behoorlijk overspannen. We hebben nu zes manjaar gevonden in India."
Indiaas softwarehuis opent vestiging in Amsterdam
Tata Consultancy, naar eigen zeggen India’s grootste softwareontwikkelaar, begint een kantoor in Amsterdam. Hier kan het potentiële klanten alle diensten en producten demonstreren. Klanten moesten daarvoor totnogtoe naar India reizen.
Het automatiseringsbedrijf hoopt dat de vestiging het begin zal zijn van activiteiten in meer Europese landen. Het softwarebedrijf heeft achttienduizend consultants in dienst.