Pink Roccade besteedt het beheer van zijn netwerk Megaplex uit aan het van oorsprong Britse telecombedrijf BT Ignite. Aspective verzorgt de webinfrastructuur van bierbrouwer Heineken. De markt voor dergelijke vormen van uitbesteding groeit. Aanbieders beraden zich op hun strategie.
Met het Megaplex-netwerk kan Pink Roccade applicaties van organisaties door heel Nederland heen beheren. BT Ignite verzorgt de directe dienstverlening voor dit netwerk. Het gaat hier dus om het uitbesteden van uitbestedingscontracten. Pink Roccade houdt het hoofdaannemerschap, verzekert woordvoerder Paul Kwakkenbos. De door BT Ignite verzorgde netwerkverbindingen vormen een kleine schakel in de totale dienst, waar Pink Roccade verantwoordelijk voor blijft. Het samenwerkingsverband kan in de toekomst uitgebreid worden.
Flexibiliteit
Volgens Kwakkenbos geeft uitbesteding van netwerkdiensten Pink Roccade meer flexibiliteit. "In het verleden is de schaalbaarheid van Megaplex wel eens een probleem geweest." Voor het automatiseringscentrum van de belastingdienst was het netwerk enkele jaren terug te klein. Ook is Pink Roccade goedkoper uit met de inkoop van netwerkdiensten, onder andere door lagere personeelskosten. Een deel van de kleine honderd Megaplex-medewerkers gaat naar BT Ignite. Ontslagen sluit Kwakkenbos uit. Zijn bedrijf blijft zelf de dienstverlening rond beveiligde toegang uitvoeren.
Ook Glenn Tookey, verkoop- en marketingdirecteur van Telecity, ziet kostenreductie als belangrijke drijfveer om een deel van de totale it-beheerdienst in handen van zijn bedrijf te geven. Telecity bezit verschillende internetdatacenters in Noord-Europa, waaronder één in Nederland. "Hosting en opslag zijn standaarddiensten van ons", zegt Tookey.
Zijn bedrijf controleert ook de werking van netwerkapparatuur en verzorgt de backup voor bedrijven. Het wil uitbreiden met facturering van ip-verkeer en transactieverwerking voor onder andere internetportalen. In huurvorm komen deze diensten ook binnen bereik van kleinere partijen. Daarnaast hoeven ze niet de benodigde kennis in te kopen, geeft Tookey als voornaamste redenen waarom bedrijven meer afnemen van internetdatacenters. Grote ict-dienstverleners kloppen aan om de basis voor hun eigen dienstverlening in te vullen.
Met een vergelijkbare opzet mikt Aino op het mkb, die nog weinig bekend is met uitbesteding. De ict-dienstverlener, die vorig jaar juni ontstond uit een fusie van branchegenoten Avalix, Astra en Armedis, verwacht dat grote dienstverleners hun handen vol hebben aan opdrachten grote ondernemingen als banken. Aino heeft overeenkomsten met onder andere KPN, Level 3 en ICL voor de afname van computerruimtes en bandbreedte als basis voor de dienstverlening aan het mkb. Jock Kaal, manager managed services bij Aino, zegt dat de grotere mkb-bedrijven zich nu oriënteren op uitbesteding.
Opkomende markt
Aanbieders van ict-beheerdiensten (managed services providers) moeten de markt nog bewerken, stelt IDC. Het onderzoeksbureau ondervroeg 2100 bedrijven over deze vorm van uitbesteding. Een klein deel (15 procent) maakt er gebruik van of heeft concrete plannen op dat gebied. Toegang tot nieuwe technologie en efficiëntie zijn de voornaamste motieven. Grote dienstverleners maken de meeste kans op deze markt, die van 172 miljoen dollar omzet in 2000 uitgroeit naar ruim één miljard in 2005. Bedrijven willen bij uitbesteding alles bij één partij afnemen. Ervaring met applicatieverhuur heeft hen geleerd dat één aanspreekpunt een vereiste is om kwaliteit te waarborgen. Aanbieders met een breed aanbod zouden de meeste kans maken.