Cable & Wireless heeft een bod gedaan op een deel van de internetdatacentra van Exodus. De Amerikaanse carrier heeft 850 miljoen dollar over voor dertig voornamelijk Amerikaanse centra. De Europese vestigingen, die Exodus januari dit jaar overnam van Global Crossing, vallen buiten het bod. Hen hangt mogelijk faillissement boven het hoofd.
Peter Eustace, woordvoerder van C&W vindt zijn bedrijf selectief omdat het alleen de datacentra met de beste infrastructuurvoorzieningen en bezetting wil kopen. C&W kocht in mei Digital Island, dat datacentra voor het hogere marktsegment exploiteerde. Exodus richt zich op het middensegment. C&W laat de meeste Europese Exodus-bezittingen buiten zijn bod. Het wil het datacentrum in Amsterdam, één in München, twee in Parijs en één in Ierland niet overnemen. In een datacentrum in Frankfurt en twee in Londen ziet het wel brood.
De Europese inboedel kwam begin dit jaar in Exodus’ handen door de overname van de hosting-tak van Global Crossing. Deze carrier kreeg zes miljard dollar voor zijn elf Europese internetdatacentra, die opereerden onder de naam Global Center. Van deze overnamesom is 3,8 miljard dollar in contanten betaald. Door dergelijke exorbitant hoge leningen is Exodus in moeilijkheden geraakt. De rest van het overnamebedrag kreeg Global Crossing in aandelen; het heeft hierdoor nog een belang van 20 procent in Exodus.
Redelijke prijs
Andrew Parker, analist bij onderzoeksbureau Forrester, vindt het geen verrassing dat een carrier als C&W een bod doet op de datacentra van Exodus. Hij ziet synergiemogelijkheden voor de netwerkeigenaar, die ook hosting aanbiedt. Daarnaast ligt het uitbaten van datacentra volgens Parker dicht bij de kerncompetentie van telecombedrijven; een groot klantenbestand infrastructuurvoorzieningen aanbieden. De overname van de internetdatacentra van Digex door carrier Worldcom vindt hij een vergelijkbare acquisitie.
Volgens Parker werd het hoog tijd dat zich een koper voor Exodus aandiende. Van enige aanwas van klanten was geen sprake meer. De eerste klanten liepen al weg door de onzekere toekomst. Toch noemt hij de 850 miljoen dollar die C&W betaalt voor de bezittingen van Exodus aan de hoge kant. De kwaliteit van de infrastructuur en het klantenbestand rechtvaardigen blijkbaar een meer dan redelijke prijs, geeft Parker als verklaring.
Een andere mogelijkheid voor het relatief hoge bedrag is dat de bewindvoerders van Exodus moeten instemmen. De faillissementsbank in de VS beslist op 13 december over het overnamebod. Dan zal duidelijk worden of de bewindvoerders, met achter hen de voornaamste crediteuren, akkoord gaan met de prijs. De geldverstrekkers van Exodus zullen mikken op een zo hoog mogelijke prijs; zij hebben miljarden gestoken in het bedrijf en zien maar een klein gedeelte van dit bedrag terug.
Faillissement
Wat met de Nederlandse vestiging van Exodus gebeurt is nog onduidelijk. Bewindvoerder Bart Mendel zegt nog niet de juiste informatie ontvangen te hebben over het bod van C&W. Hij houdt er rekening mee dat de Amsterdamse vestiging niet meegaat in de koop. Volgens Mendel zijn er andere geïnteresseerden. De bewindvoerder heeft een verlenging van de tijdelijke surseance aangevraagd tot eind december. Bedrijfssluiting is een mogelijkheid als er geen cent meer uit de VS komt.