Het ministerie van Sociale Zaken stopt de campagne ‘Stop RSI’. Dat liet staatssecretaris Hoogervorst gisteren aan de Tweede Kamer weten.
De Gezondheidsraad heeft de indruk dat veel klachten over Repetitive Strain Injury in werkelijkheid niets met de kwaal te maken hebben. Door de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en de grote aandacht in de media worden op zichzelf vrij onbetekenende klachten sterk opgeblazen.
Volgens Hoogervorst is het risico van onnodige medicalisering van klachten groot. In drie van de vier gevallen blijkt het niet mogelijk om de diagnose RSI met enige zekerheid te stellen. De bedoeling van het ministerie was om het aantal klachten te laten dalen, nadat deze in de tweede helft van de jaren negentig explosief waren gestegen.
Sinds RSI echter officiële erkenning kreeg en mensen op het hart werd gedrukt snel naar de bedrijfsarts te stappen, is het aantal klachten sterk gestegen. Meldde in 1998 ruim de helft van de beeldschermwerkers klachten, dit jaar is dat tweederde. Een steeds groter aantal belandt ook in de WAO. Dit jaar belanden naar schatting ruim vijfduizend mensen in de WAO door RSI.