Woordvoorders van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland laten geregeld horen niet blij te zijn met leverancier Microsoft. Maar waarom stappen al die grote NGN-leden dan niet over op een werkbaarder alternatief, luidt de retorische vraag van Arie Kraai. Zijn antwoord: angst! En het beste wapen tegen angst en onzekerheid is zelf het initiatief nemen.
De laatste maanden is er in dit blad en vele andere veel te doen geweest over veranderingen in de prijs- en licentiepolitiek van Microsoft met betrekking tot besturings- en toepassingssoftware. In veel gevallen horen we ongerief van woordvoerders van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland, een groep klanten die blijkbaar niet blij is met hun leverancier. Ontevreden klanten komen wel vaker voor, maar nu worden lezers van vakbladen en algemene periodieken, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en zelfs het parlement opgezadeld met klachten!
Wat is er eigenlijk aan de hand als vertegenwoordigers van de machtigste bedrijven en overheden niet gewoon die leverancier eruit kieperen, maar in plaats daarvan krokodillentranen gaan staan huilen bij Vadertje Staat, die met dit hele probleem niets te maken heeft?
Het is net alsof heel Nederland zichzelf verplicht in een merk auto van dubieuze kwaliteit, beperkte functionaliteit en ondermaatse veiligheid te rijden en dan bij de Anwb gaat klagen over prijzen van die vehikels, terwijl er veel betere alternatieven beschikbaar zijn!
Ik vind het dan ook niet terecht om die leverancier zijn gedrag te verwijten: als we een bedrijf willens en wetens tot monopolist maken, dan zullen we ook de gevolgen moeten accepteren…. of aan de slag gaan met alternatieven: als klagen bij de juf niet helpt, dan zul je voor jezelf moeten opkomen.
Eerlijk toegegeven: er is ook wel enige reden tot angst: niet alleen hebben de grote organisaties zichzelf sterk afhankelijk gemaakt van die softwaremaker, ze worden ook nog eens in de greep gehouden van bedrijven die hen moeten beschermen tegen lieden die gebruik maken van zwakheden in de software: virusmakers, crackers en script-kiddies….
En laten we wel wezen: als iemand door gebruik te maken van enkele van de vele gaten in Microsoft-producten via een simpele e-mail al je Passport-gegevens, inclusief je creditcardnummer kan achterhalen, dan mag je ook met angst en beven naar de .NET toekomst kijken. Of voor jezelf opkomen.
Alternatieven
Hoe zit dat nu met alternatieven? Op het gebied van grootschalige netwerkdiensten is het duidelijk: open alternatieven worden het meest gebruikt, zoals sendmail als e-mailserver of de betrouwbare Apache-webserver. Die keuze wordt gemaakt op basis van beschikbaarheid, inzetbaarheid, veiligheid, enzovoort.
Vaak wordt minder goed nagedacht over lokale netwerkdiensten, zodat menig netwerk kwetsbaar blijft: het werkt verhelderend om eens te kijken waar de downtime van je netwerk door veroorzaakt wordt. Vergelijk dat maar eens met de beschikbaarheid en prestatie van een goede Unix/Linux e-mail- of fileserver.
En dan de desktop: daar is het een en al Windows. Toch bestaan er uitstekende open alternatieven in de vorm van de KDE- en Gnome-projecten, die het makkelijk maken om over te stappen. Let ook eens op de ontevredenheid van Windows-gebruikers en de tevredenheid van KDE- of Gnome-gebruikers, die zeer zelden terug verlangen naar Windows….
Als we kijken naar kantoorautomatiseringssoftware, naar Office-pakketten, dan wordt duidelijk wat daar in het verleden fout is gegaan. In tegenstelling tot open standaarden, vastgesteld door overheidsinstanties, samenwerkingsverbanden van bedrijven of daadkrachtige gebruikers, nemen we hier genoegen met gesloten bestandsformaten, die de enige leverancier niet wil delen met anderen. Het is nog een wonder hoe goed sommige alternatieve producten kunnen omgaan met Word- of Powerpoint-bestanden!
Om het eerder gebruikte voorbeeld uit te breiden: we nemen genoegen met een karretje dat op een obscure brandstof rijdt, in plaats van te eisen dat benzine getankt kan worden.
Besparingen
Waarom stappen al die grote NGN-leden dan niet over op een werkbaarder alternatief? Als je gebruikers die vraag stelt dan overheersen in hun antwoord de angstgevoelens: Ziet het er wel precies zo uit als ik gewend ben; Stel je voor dat iemand mijn bestanden niet kan lezen; Kan ik de overstap wel betalen; Hoor ik er wel bij als ik geen Windows heb; Waarom moet ik eerst; ik wacht wel even af…
Tja, zo blijf je wachten en mopperen.
Dit zijn de antwoorden op de angsten. Nee, een alternatief ziet er ietsje anders uit, misschien wel leuker! Iedereen kan jouw bestanden lezen als je ze in een open standaard wegschrijft: liefst een echte standaard, anders bijvoorbeeld pdf (Acrobat) voor tekstbestanden. Het kan een flinke duit kosten om applicaties om te bouwen en mensen om te scholen, maar daar staan enorme besparingen tegenover: minder downtime, minder hard- en software-kosten, geen verplichte updates of abonnementen meer, minder beheer-overhead, en geen overspannen veiligheidsinspanningen. En welk merk schoenen draag je eigenlijk? Je bent niet de eerste: er zijn al veel organisaties overgestapt.
Het beste wapen tegen angst en onzekerheid is zelf het initiatief nemen: als de NGN-leden uit de slachtofferrol willen komen, dan adviseer ik een goede en onpartijdige haalbaarheidsstudie. Die zal zeker uitwijzen dat een massale overstap op ‘open source’-producten werkbaar is, zeker op de langere termijn tot aanzienlijke besparingen zal leiden en de deur naar serieuze innovatie open houdt: de oplossingen zijn er al, alles wat nodig is, is lef!
Om de twijfel te doorbreken, zie ik een belangrijke rol weggelegd voor de overheid: als er in eerste instantie enkele grote pilot-projecten gestart worden met een duidelijke visie op standaarden en kwaliteit, dan komt er ook weer gezonde concurrentie op gang in het bedrijfsleven.
De overheid hoort ook op verantwoorde wijze om te springen met geld van belastingbetalers, zoals u en ik. Het geld dat bij een gezondere situatie van de automatisering te besparen is, kan dan middels een belastingverlaging terugkomen bij de burger. Op een enkeling na wordt iedereen daar gelukkiger van!
Onlangs is wederom een Microsoft-memo uitgelekt waarin verkopers geïnstrueerd worden hoe netwerkgebruikers aangepakt moeten worden die er ‘andere’ systemen op na houden. Dat is niet fijn…. en gebeurt ook nog eens met geld van… Juist!
Arie Kraai Adviseur, Uitvoerder En Docent
Links:
Zakkenrollen Passport:
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,48105,00.html
Voorbeeld van gemeente die is overgestapt:
http://www.consultingtimes.com/Largo.html
De ‘open office’-steen van Rosetta:
http://consultingtimes.com/SOConversions.html
De Samba file-service vergeleken met windows 2000:
http://www.pcmag.com/article/0,2997,s%253D1474%2526a%253D16554,00.asp
Gebruik van webservers op internet:
http://www.netcraft.com/survey/index.html
Goed algemeen artikel over migratie naar Unix/Linux:
http://web.cuug.ab.ca/~leblancj/nt_to_unix.html
Hoe Microsoft andere systemen bij u weg moet krijgen:
http://www.theregister.co.uk/content/4/22770.html